De renovatie van het Odisee-campusgebouw in Aalst, oorspronkelijk een bankgebouw, vroeg om een innovatieve aanpak om zowel esthetische als technische uitdagingen te overwinnen. Architect Bruno Dekoning van Bureau ADAM was nauw betrokken bij deze transformatie en vertelt over het proces van gevelrenovatie waarbij gekozen werd voor Rockpanel gevelbekleding.
Het gebouw, dat voorheen dienstdeed als BBL-bank en later Fortis, werd omgevormd tot een onderwijsinstelling. Maar daar was het eigenlijk niet voor ontwikkeld. “Het was een markant gebouw met uithangende terrassen en een sterke horizontale uitstraling,” vertelt Dekoning. “De gevel was oorspronkelijk bekleed met staalplaten, maar isolatie ontbrak volledig. Na verloop van tijd kwamen deze platen los, wat zowel esthetische als veiligheidsproblemen veroorzaakte. Hierna werden de terrassen tijdelijk ingekleed met een kunstwerk bestaande uit doeken, maar die waren dan weer niet brandveilig.”
De nood aan een grondige renovatie werd dus ingegeven door de noodzaak om het gebouw veiliger én visueel aantrekkelijker te maken. Odisee had de ambitie om het gebouw een moderne uitstraling te geven, maar wilde tegelijk het oorspronkelijke ontwerp in ere houden.
Een belangrijk aspect van de renovatie was de gevelbekleding. “We kozen voor Rockpanel, vooral vanwege de brandveiligheid en het lichte gewicht van het materiaal,” zegt Dekoning. Door de uithangende terrassen zou het toevoegen van extra gewicht een risico vormen. Rockpanel bood een oplossing: het materiaal is licht, brandveilig, stabiel en gemakkelijk te verwerken, wat cruciaal was voor dit specifieke project.
Een van de grootste technische uitdagingen bij de renovatie was het opbouwen van de nieuwe gevelstructuur. De gevel was niet geïsoleerd, en er moest dus een volledig nieuwe structuur worden toegevoegd. “Vanwege de bijkomende isolatie moesten we de afstand tussen de draagstructuur en de gevelplaat vergroten. Ook daarom was het belangrijk dat het gewicht van de platen beperkt bleef,” legt Dekoning uit.
Ondanks die uitdagingen verliep de montage van de platen erg efficiënt. “Het schuif- en kliksysteem waarbij de platen worden opgehangen aan een aluminium regelstructuur maakte het mogelijk om flexibel te werken per verdieping of gevelwand. Hierdoor konden we de renovatie in fasen uitvoeren, zonder het dagelijks gebruik van het gebouw te verstoren. We dienden enkel de laatste overhangende plaat telkens tegen de gevel te schroeven. Het nauwkeurig instelbare systeem liet ook toe om eventuele oneffenheden in de oorspronkelijke gevel visueel weg te werken”
Daarnaast zorgde het gebruik van Rockpanel voor flexibiliteit in het ontwerp. “We wilden geen donkere gevel, zoals aanvankelijk door Odisee werd voorgesteld. Het oorspronkelijke gebouw had een lichte kleur, en dat wilden we behouden. Uiteindelijk werd besloten om het gebouw een frisse, lichte uitstraling te geven, wat ook werd goedgekeurd door Stedenbouw. Concreet gebruikten we voor de gevels de Rockpanel Premium Colour RAL 7039.”
“We hebben gekozen voor een speels ontwerp door af te wisselen in de breedte van de gevelplaten. Dit zorgde voor een dynamische uitstraling die niet afgestemd hoefde te worden op de bestaande raamritmiek,” vertelt Dekoning. “Achteraf werd het kunstwerk – dat eerder al te bewonderen was op doeken – opnieuw rechtstreeks op de panelen aangebracht via stickers en een brandveilige folie. Hierdoor ontstond een gevelbeeld dat zowel visueel interessant als praktisch uitvoerbaar was.”
De gevelrenovatie van Odisee Aalst is een mooi voorbeeld van hoe esthetiek en technische eisen hand in hand kunnen gaan. Dankzij het gebruik van Rockpanel en een goed doordachte aanpak kon een oud bankgebouw een nieuwe, moderne functie krijgen, zonder zijn karakter te verliezen. “Het was een uitdagend maar lonend project,” besluit Dekoning. “We hebben een gebouw gecreëerd dat niet alleen veilig en functioneel is, maar ook visueel aantrekkelijk.”
Met deze gevelrenovatie is Odisee Aalst klaar voor de toekomst en kan het zich presenteren als een moderne onderwijsinstelling die klaar is om de volgende generatie studenten te verwelkomen.