ODS en Jansen hebben drie stalen systemen van Jansen laten onderwerpen aan een levenscyclusanalyse door het Nederlandse Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE). Resultaat: binnen het door NIBE gehanteerde klassensysteem komen de VISS TVS HI vliesgevels in staal als beste keuze naar voren met de laagste schaduwkosten (het minst milieu belastend). Volgens de NIBE Milieuclassificaties Bouwproducten 2015 behaalt Jansen VISS Milieuklasse 1a met de laagste schaduwkosten in de markt.
Ook de Janisol HI ramen spelen volgens de producent mee in de absolute top. Dat is goed nieuws voor architecten. Zij willen in de regel wel werken met staal, vanuit hun oogpunt vooral vanwege de esthetische kwaliteiten. Toch moeten zij vaak goedkopere materialen toepassen wanneer het budget het niet meer toelaat. In het kader van de verschuiving naar prestatiegericht bouwen, rekening houdend met de totale levenscyclus, komt staal als beste uit de bus. Daardoor krijgt de opdrachtgever, naast de ecologische impact, meer zicht op de investering op lange termijn. Doordat stalen gevelsystemen langer meegaan en minder onderhoud vergen, ontstaat er een beter zicht op de werkelijke investering. ODS en Jansen kunnen dit nu staven met certificaten van een autoriteit op milieu technisch vlak.
Hoge isolatiewaarde
De drie belangrijke Jansen-systemen die ODS heeft laten onderwerpen aan de milieubeoordeling door het NIBE zijn: VISS TVS HI vliesgevels, Janisol HI ramen en Economy deuren. Het resultaat hiervan is dat er DUBOkeur verleend is op al deze systemen. De VISS TVS HI vliesgevel haalt qua isolatiewaarde het passief huis niveau en dat geldt ook voor Janisol HI, onze nieuwe generatie geïsoleerde stalen profielen. Jansen Economy is een niet-geïsoleerd profiel dat zeer populair is voor binnentoepassingen. In een volgende fase zal ODS het slanke Janisol Arte raamsysteem gaan onderzoeken. Dit systeem is uitgegroeid tot het meest authentieke stalen renovatiesysteem met zeer hoge isolatiewaarden. Hoewel het niet primair de bedoeling was, kan dit raamsysteem in sommige gevallen ook de passiefhuisstandaard halen. Dit komt doordat de profielen nog maar een zeer gering deel uitmaken van het totale raamoppervlak. Daardoor weegt de U-waarde van het glas veel zwaarder door in de U-waardeberekening. Het extra daglicht en de indirecte opbrengst krijgt u er gratis bij.
Eerlijk product
Staal is een heel eerlijk product. Het is ecologisch heel duurzaam, architectonisch zeer verantwoord en isoleert ook nog eens tot op het hoogste niveau. Het enige nadeel is dat er in verhouding veel productie-uren zitten in het assembleren; staal wordt immers gelast. Dat zie je in de kostprijs, maar ook in de levensduur. Een lasverbinding is de meest stevige verbinding die er is. Ze kunnen tegen een stootje en behoeven minder onderhoud. Staal heeft dan ook een technische levensduur van honderd jaar. Op de langere duur is staal dus meer economisch en nu ook bewezen duurzaam. De belangrijkste oorzaak voor de lage milieubelasting van onze gecertificeerde systemen zit in het basismateriaal, staal dus. Staal is zeer goed te recyclen en te hergebruiken. In de levenscyclusanalyse is niet alleen rekening gehouden met fabriceren en bewerken, maar ook tot na einde levensduur. De kwaliteit van staal blijft na recyclen minstens even hoog; er is zelfs sprake van upcycling. Vliesgevels geven het best weer wat er met staal te bereiken valt. Recente voorbeelden hiervan zijn onder andere de gevels van het Erasmus studentenpaviljoen te Rotterdam en het cultuurcentrum De Rozet te Arnhem. Maar ook de spraakmakende gevel van het nieuwe Rotterdam Centraal Station; een en al transparantie welke met geen enkel ander materiaal te realiseren is," klinkt het bij ODS en Jansen.