Offsite constructie voor snelle en kwalitatieve renovaties in de sociale woningbouw

Om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen, hebben we in de sociale woningbouw nog heel wat werk voor de boeg. “We spreken over 43 miljoen woningen die we tegen 2050 gaan moeten renoveren”, vat Hélène de Troostembergh, Founder & CEO van BuildUp het samen in de tweedelige podcastreeks “Renovatie in de Sociale Woningbouw” van Architectura. BuildUp werkt dan ook erg vaak offsite.

Dat er nog 43 miljoen woningen gerenoveerd moeten worden, brengt enkele gevolgen met zich mee. “Dat betekent dat je op een heel snelle en kwalitatieve manier moet gaan renoveren. Want anders gaan we nooit aan die renovatiegraad komen”, aldus Hélène de Troostembergh.

En dat is nu net waar offsite bouwen komt kijken. “Offsite bouwen is een heel goede en kwalitatieve toepassing om sociale woningbouw te renoveren, omdat we in Europa met een gigantisch aantal sociale woningen zitten.” Dat offsite constructie een snel tempo in de hand werkt, blijkt uit eerdere projecten van BuildUp. “Het laatste project dat we in Frankrijk hebben gedaan ging over zeven woningen energieneutraal maken per dag.”

Frankrijk

Momenteel is BuildUp vooral actief in Frankrijk, en daar heeft de Troostembergh zelf een verklaring voor. “Het sociale woningpatrimonium is in Frankrijk groter en minder gefragmenteerd, en ze zijn er al sinds jaren verplichten voor gebouweigenaars om hun woningpark op norm te zetten.” Daar werkt de firma volgens de energiesprong.

“Die energiesprong heeft enkele basisprincipes”, legt de CEO uit. “Ten eerste moet de renovatie in een bewoonde site gebeuren en de last van de bewoner minimaal zijn. Het tweede principe is dat een energetische renovatie offsite moet gebeuren, en ten derde moeten de renovaties gebeuren met een E = 0 niveau, dus energieneutraal op wijkniveau.”

Oplaprenovaties

Via die offsite constructie wil BuildUp ook diepgaande energetische renovaties uitvoeren, in tegenstelling tot wat Hélène de Troostembergh “oplaprenovaties” noemt. “Bij een oplaprenovatie gaan we beslissen om dit jaar de ramen te doen bijvoorbeeld. Het jaar daarop het dak, het jaar daarna gevels. Dat betekent dat we per woning twee à drie interventies gaan doen om naar energieneutraliteit te gaan. En dat is mathematisch niet te doen als we weten dat er 43 miljoen woningen gerenoveerd moeten worden.”

Tempo opdrijven

Worden er in België genoeg stappen ondernomen om het tempo van energetische renovaties op te drijven? “Ik denk dat het een goede stap was om de verschillende sociale woningmaatschappijen te uniformiseren. Hierdoor kunnen we het volledige Vlaamse patrimonium aanpakken via aankoopgroepen”, zegt de Troostembergh. “Een andere zaak die we kunnen doen is het aanmoedigen van drastische en diepgaande energetische renovaties met een performantie van E = 0.”

“Wij geloven absoluut in offsite constructie. We denken dat dat een heel goede oplossing is voor heel wat uitdagingen waar de bouwsector mee te komen heeft, als het gaat over beschikbaarheid van materialen, kwaliteit van uitvoering en arbeidskrachten op de werf”, besluit de CEO.

Net als de andere sprekers in de tweedelige podcast, gaf Hélène de Troostembergh nog een gouden tip mee over renovatie in de sociale woningbouw. Wil je weten wat die was? Luister dan zeker naar de podcast!

 

Deel dit artikel:
Onze partners