OMGEVING en Fiser ontwerpen grootschalig klimaatpark in Praag

Belgisch ontwerpbureau OMGEVING en Tsjechisch architectuurbureau Fiser hebben in Praag de internationale ontwerpwedstrijd gewonnen voor een grootschalig park met een oppervlakte van 56 hectare. Hierbij is het stedelijk park dat Maniny park, Rohan island and Libeñ island omvat en zicht bevindt in het stedelijk district Praag 8 opgevat als een klimaatpark, het eerste in het centrum van de stad.

Het ontwerpvoorstel van OMGEVING en Fiser gaat uit van een toekomstbestendige ontwikkelingsstrategie die inspeelt op de natuurlijke en stedelijke dynamieken langs de meanderende Vltava rivier. Een deel van het park wordt overstroombaar en vormt een onderdeel van een groter, klimaatadaptief, blauwgroen raamwerk waar diverse parkfuncties, bedoeld voor alle leeftijden, zijn ingebed. De voorgestelde herinrichting herstelt de band tussen de stad en de rivier dankzij klimaatbestendige ontwerpoplossingen en maakt het park klaar voor de komende decennia. Het team gaat de komende maanden samen met de lokale partners het masterplan voor het klimaatpark verder verfijnen tijdens een co-creatief traject.

 

Een overstroombaar klimaatpark

Het nieuw stedelijk park bevindt zich op een strategische locatie in de stad. De projectzone, die onder meer een voormalig rangeergebied omvat, ligt enerzijds op wandelafstand van zowel de dynamische nieuwe kern Karlin als de historische binnenstad van Praag. Het nieuwe park sluit tegelijk aan bij een bijzonder segment in het verloop van de Vltava rivier, een markante riviermeander. Vanuit deze unieke ligging zal het eiland Rohan, dat onderdeel is van de projectzone, transformeren van een opgehoogd voormalig rangeergebied tot een klimaatadaptief, hedendaags park. Door in te grijpen op de bestaande topografie ontstaat een markante, nieuwe riviermeander die periodiek overstroombaar is.

Het toekomstig park zet in op rivierherstel en krijgt het een overstromingsbestendige invulling. Het zorgt ook voor het landschappelijk herstel van de laaggelegen vergezichten die typerend zijn voor de Vltava rivier. Het terrasvormig opgebouwd parkontwerp faciliteert een geleidelijke overgang tussen natte zones langs de lagergelegen rivieroevers tot droge zones aan de hoger gelegen stedelijke rand van het park. Hierdoor ontstaan kansen voor een verhoogde biodiversiteit met een gradiëntrijke ontwikkeling van diverse vegetatietypes. De gevarieerde vegetatieopbouw zorgt niet alleen voor een verbeterde natuurlijke waterberging maar ook voor de nodige verkoeling tijdens warme zomerdagen.

 

Een klimaatpark met diverse stedelijke parkkamers

Het klimaatpark versterkt de historische gelaagdheid van de projectzone door de uitbouw van een blauwgroene parkstructuur met diverse stedelijke parkkamers. De parkkamers bieden een breed scala aan parkfuncties. Het toekomstig park krijgt een gevarieerde invulling die gaat van wilde natuurontwikkeling tot het behoud van sporen uit het verleden. De ogenschijnlijke paradox tussen postindustriële relicten, wilde natuur en een doorgedreven verwijzing naar een stedelijke voedselstrategie legt het fundament voor een gevarieerd park op maat van de mens en de natuur.

Biodiversiteit, tijdelijk gebruik en transitie zijn kernbegrippen in het nieuw parkconcept met een toekomstbestendige invulling voor de komende decennia. De parkstructuur biedt bovendien de nodige flexibiliteit voor een divers ruimtegebruik in de verschillende parkkamers en speelt zo in op de verschillende seizoenen en doelgroepen van het park. Tot slot is het park vlot bereikbaar en integraal toegankelijk voor mensen met een verminderde mobiliteit, het klimaatpark vormt zo een park voor alle mensen.

 

Een klimaatpark voor alle leeftijden

Het klimaatpark zet hard in op diverse parkfuncties voor alle leeftijden. Hierbij biedt het park stedelijke natuur in combinatie met een gevarieerd aanbod aan sport- en recreatiemogelijkheden voor alle omwonenden. Zowel voor jongeren als ouderen van de omliggende wijken vormt het park een attractiepool. Met de introductie van een flexibel parkeiland voor sport en recreatie, de integratie en de upgrade van het oudste volkstuinencomplex van Praag en de introductie van een nieuwe zwemlocatie, reikt het park vele ontspanningsmogelijkheden aan voor de toekomstige gebruikers. Bovendien blijven gedeelten van het park voldoende flexibel voor spontane parkactiviteiten en tijdelijke invullingen.

Bron: OMGEVING
Deel dit artikel:
Onze partners