Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons, burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close en schepen voor Stedenbouw Anaïs Maes kondigen aan dat urban.brussels de stedenbouwkundige vergunning heeft afgeleverd voor de metamorfose van de omgeving rond de Beurs van Brussel.
Niet lang geleden kreeg het Beursplein al een grondige make-over in het kader van de werken aan de centrumlanen, nu volgen ook de Beursstraat, de Mausstraat en de verbinding tussen de Zuidstraat en de Taborastraat achter het gebouw.
Dankzij deze heraanleg zal zal de Beurs écht het hart van het centrum worden en ontstaat er een as van de Grote Markt naar het Sint-Katelijneplein. De nieuwe inrichting sluit aan bij de ambitie van de Stad Brussel om het stadscentrum te verfraaien en vernieuwen.
"De vernieuwing van de omgeving van de Beurs is het slotakkoord van de werken aan de voetgangerszone, die in 2017 van start gingen. Zo voltooien we ook een van de meeste ambitieuze vernieuwingsprojecten voor de openbare ruimte die Brussel van de laatste decennia. De omgeving rond de Beurs gaat nu volwaardig deel uitmaken van de voetgangerszone. Door kwaliteitsvolle materialen te gebruiken krijgt de Beurs nog meer uitstraling,"
Het Beursplein en het Beursgebouw liggen in het hart van de Vijfhoek langs de centrumlanen en worden bij koninklijk besluit van 19 november 1986 als landschap beschermd. Bovendien maakt het Beursplein in zijn geheel deel uit van de bufferzone van de Unesco-perimeter van de Grote Markt.
De stedenbouwkundige vergunning voor de heraanleg van de omgeving van de Beurs werd op 6 november 2017 afgeleverd in het kader van werken aan de voetgangerszone door Beliris. De Stad Brussel stuitte evenwel op diverse technische moeilijkheden voor de werken en op specifieke voorwaarden van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen. Daarom wilde ze de verkregen vergunning wijzigen. De wijzigingen hebben betrekking op de bekleding in blauwe hardsteen rond het Beursgebouw, de verwijdering van de goot, het soort en de plaatsing van verlichtingspalen en tot slot de interventieperimeter.
Concreet omvat het nu goedgekeurde project de heraanleg van het Beursplein (voorplein van het paleis of momenteel betonnen zone), de Beursstraat, de Henri Mausstraat, de verbinding tussen de Zuidstraat en de Taborastraat, achteraan het gebouw.
De openbare ruimte en de gebouwen zullen beter op elkaar afgestemd zijn. Dat kan dankzij een gevel-tot-gevelinrichting, met uitzondering van een brede rand in blauwe hardsteen rond het Beursgebouw. Zo komt de grandeur van de Beurs beter tot zijn recht. Deze bijna volledig drempelvrije inrichting zal de leesbaarheid en veiligheid verbeteren voor voetgangers, die er de belangrijkste plaats innemen. De gebouwen en opmerkelijke gevels rond het Beursplein, de lanen en pleinen en het lagere gedeelte van de stad in het algemeen zullen ook beter tot hun recht komen. De volledige omgeving van de Beurs krijgt een laagje blauwe hardsteen. Zo zal het Beursplein mooi aansluiten bij de rest van de voetgangerszone.
De wijzigingen ten opzichte van de oorspronkelijke vergunningsaanvraag zijn hoofdzakelijk technisch van aard, maar zijn ook bedoeld om het project te verbeteren:
De Stad Brussel voorziet dat de werken in de loop van oktober van start zullen gaan. Ze zullen in verschillende fases gebeuren. Tijdens Winterpret zullen ze stilliggen en begin 2024 zullen ze heropstarten. Het einde van de werken, en dus ook de voltooiing van de voetgangerszone, wordt tegen het voorjaar van 2024 gepland.