De winnaars van de Jo Crepain Prijzen zijn zopas bekendgemaakt. Ook in de categorie Innovatief Architectenbureau niets dan sterke bureaus: evr-Architecten uit Gent, a2o architecten uit Hasselt, en Stramien en OMGEVING uit Antwerpen. Het meest gecharmeerd was de jury door OMGEVING.
Vooral de organisatiestructuur is volgens de jury uniek, en een antwoord op de zelfstandigenstructuur die voor de meeste kantoren zo onontkoombaar is: “OMGEVING is namelijk een coöperatieve vennootschap waarin ongeveer de helft van de werknemers aandelen hebben, en directe inspraak krijgen. 30% van de winst wordt onder iedereen gelijkmatig verdeeld, ongeacht aandeelhouderschap, anciënniteit of functie (dus ook de poetsvrouw). En ook hier het grote maatschappelijke engagement, onder andere als ontwerper van vzw Ringland.”
Met de Jo Crepain Prijzen wil Netwerk Architecten Vlaanderen architecten aanmoedigen die voortrekkers zijn op het vlak van architectuur, een uitgekiende bedrijfsvoering én maatschappelijk engagement. Na deze tweede editie in 2017 zullen de Prijzen voortaan elke twee jaar terugkeren.
Projecten van OMGEVING
Drie paviljoenen in roestbruin cortenstaal passen binnen de nieuwe inrichting van het Antwerpse Boekenbergpark en de omvorming van het zwembad tot ecologische zwemvijver. Respect voor de ziel en de genius loci van het Engelse landschapspark vormt de basishouding voor het ontwerp van het masterplan.
OMGEVING werkte in navolging van zijn stedenbouwkundige studie voor de herwaardering van de Mahatma Ghandiwijk in Mechelen de renovatie van 88 sociale appartementen en 10 sociale nieuwbouwappartementen verder uit.
Rinkkaai, een nieuw stadsdeel vlakbij station Gent-Sint-Pieters, zal transformeren tot een bruisende en duurzame nieuwe woonwijk. OMGEVING stond samen met onder andere KCAP Architects&Planners en evr-Architecten in voor het ontwerp.
Het Moment is het belevingscentrum van de Abdij van Averbode. OMGEVING stond samen met B-bis architecten in voor de uitwerking van het scenografisch concept, de architectuuringrepen, de omgevingsaanleg met heropening van de historische vest, de uitwerking van de infodragers en het ontwerp van het meubilair.
De nieuwe bibliotheek wordt het dorpsicoon van Zoersel. Het gebouw is het resultaat van een evenwichtsoefening tussen een gebouw op schaal van het dorp en de illustratie van zijn rol als hedendaags publiek gebouw.