(onder)wijs - de impact van geluid op leerprestaties

Goede akoestiek speelt een cruciale rol in onderwijsinstellingen. Het beïnvloedt niet alleen de kwaliteit van het geluid, maar heeft ook impact op de leerprestaties en het welzijn van zowel leerlingen als docenten. In dit artikel gaat Isolco dieper in op het belang van goede akoestiek in onderwijsinstellingen en hoe dit bijdraagt aan het Programma van Eisen Frisse Scholen.

De impact van geluid op de leerprestaties

Je kunt je vast het gevoel herinneren wanneer je probeerde te luisteren naar een presentatie in een lawaaierig lokaal. Het was moeilijk om de spreker goed te verstaan en je concentratie leed eronder. Dit geldt ook voor studenten. Slechte akoestiek kan leiden tot verminderde concentratie, verstoorde spraakverstaanbaarheid en vermoeidheid bij zowel leerlingen als docenten. Een slechte geluidsomgeving kan zelfs leiden tot cognitieve overbelasting, waardoor het leren bemoeilijkt wordt.

Indien er sprake is van slechte akoestiek in onderwijsinstellingen, kan dit grote gevolgen hebben. Leerlingen kunnen moeite hebben om de docent goed te verstaan, waardoor de lesstof niet optimaal wordt opgenomen. Daarnaast wordt er meer achtergrondlawaai geproduceerd, wat het concentratievermogen negatief beïnvloedt. Slechte akoestiek kan leiden tot vermoeidheid, stress en verminderde leerprestaties.

Akoestiek en leren - een goed ingericht klaslokaal

... is het spreekwoordelijk halve werk. Om een optimale leeromgeving te creëren, moet er rekening worden gehouden met verschillende factoren die de akoestiek beïnvloeden. Wanneer geluiden gedempt worden en galm wordt verminderd, kunnen leerlingen zich beter concentreren en informatie beter verwerken. Dit resulteert in een verbeterde leerervaring en hogere prestaties. Goede akoestiek draagt bij aan een optimale leeromgeving en voorkomt dat leerlingen worden afgeleid door storende geluiden zoals echo's of achtergrondlawaai.

Programma van eisen frisse scholen

Het Programma van Eisen Frisse Scholen is een richtlijn voor het realiseren van gezonde en comfortabele schoolgebouwen. Akoestiek vormt hierbij een belangrijk onderdeel. Om te voldoen aan de eisen van dit programma dient de akoestiek in onderwijsinstellingen van hoog niveau te zijn. Dit houdt in dat er gebruik wordt gemaakt van hoogwaardige geluidsabsorberende materialen, zoals speciale plafonds of wandbekleding. Ook de positionering van meubilair en de indeling van de ruimte spelen een rol bij het creëren van goede akoestiek.

Optimalisatie van akoestiek in onderwijsinstellingen

Om de akoestiek in onderwijsinstellingen te verbeteren, dienen verschillende maatregelen genomen te worden. Ten eerste moeten geluidsabsorberende materialen toegepast worden om echo's en storende geluiden te verminderen. Daarnaast moeten de juiste materialen gekozen worden voor vloeren, muren en andere oppervlakken, zodat reflectie van geluid geminimaliseerd wordt. Verder kan het plaatsen van akoestische panelen of baffles helpen bij het optimaliseren van de geluidskwaliteit in grote ruimtes.

Een betere leerervaring in echternach - een praktijk voorbeeld

Waar in Luxemburg basisscholen en BSO’s alsook speciaal onderwijs, doorgaans gescheiden en niet geïntegreerd zijn in de reguliere onderwijsvoorzieningen, heeft het architecten team hier een indrukwekkende multifunctionele campus neergezet.

Van de verschillende verdiepingshoogtes, welke voor extra groene dakruimte zorgt, tot de flexibele ruimtes en vides, welke aanpassingen op maat zónder inperking van ruimtelijk gevoel geven. Het ontwerp van de ruimtes, de strak en reikende lijnen en hout als bouwmateriaal geeft een tactiel karakter en een frisse uitstraling aan de campus.

Zo dragen ook de Cradle 2 Cradle Gold Troldtekt Baffles en Troldtekt A2 panelen in crème tint, veelal verborgen bevestigd (K5N en K5FN), bij aan de open sfeer en de ontspannen uitstraling van dit houtrijke project.

De Campus Scolair Millermoaler is op deze manier niet enkel functioneel en economisch verantwoord, maar ook esthetisch aantrekkelijk en uniek in zijn streven naar duurzaamheid en groen design. De samenwerking tussen WW+ en Atelier PRO heeft geresulteerd in een progressief, toekomstgericht ontwerp dat weleens de “Frisse Scholen” principes de standaard kan gaan maken voor schoolgebouwen in Luxemburg.

Zeg ja tegen significante verbeteringen

Het belang van een akoestisch gezonde, en in bovenstaand voorbeeld tevens brandveilige, leer- omgevingen wordt steeds vaker benadrukt. Niet alleen door Programma’s als Frisse Scholen maar ook door certificeringen als WELL, GRO en BREEAM. Door het creëren van een geluidsomgeving die vrij is van hinderlijke echo's, achtergrondgeluiden en overlast tussen groepjes, kunnen onderwijsinstellingen de leerprestaties verbeteren en zorgen voor een aangename leeromgeving.

Bron: Isolco
Deel dit artikel:
Onze partners