Vrije basisschool De Sprong situeert zich in de dorpskern van Waardamme naast de kerk. De parochiekerk Sint-Blasius met kerkhof staat op de inventaris van bouwkundig erfgoed beschreven als een beschermd monument. Samen met de nabijgelegen voormalige pastorie aan het Dorpsplein en de bestaande kerkhofmuur tussen de kerk en de schoolsite, vormt dit geheel een beschermd dorpsgezicht. Architecten Groep III uit Brugge integreerde het nieuwbouwvolume van de school optimaal in deze historische context. Oxfloor-Multistep uit Kortrijk nam de plaatsing van de duurzame Gerflor-vloeren in de klaslokalen en de sportzaal voor zijn rekening.
“De schoolgebouwen bevonden in een slechte bouwtechnische staat en voldeden niet langer aan de noden van de school”, vertelt architect Delphine Bostoen. “De verschillende locaties bemoeilijkten ook de werking van de school. Zowel het sanitair als de refter waren sterk verouderd, er was nood aan een turnzaal en daarnaast was er ook een capaciteitsprobleem. De school wenste daarom 6 nieuwe klassen, een turnzaal met bijhorende kleedruimtes, nieuw sanitair en een refter met ondersteunende accommodatie.”
Hedendaags volume versus beschermd dorpsgezicht
Architecten Groep III bestudeerde grondig welke gebouwen de moeite waren om te behouden en welke beter afgebroken zouden worden. Het ontwerpteam koos ervoor om enkel het bestaande kloostergebouw te bewaren, door de erfgoedwaarde van het gebouw en de recent uitgevoerde dakuitbouw. Op het gelijkvloers werd een nieuwe refter en een sportzaal opgetrokken met de bijhorende functies als sanitair, kleedruimtes, berging en een maximale oppervlakte aan open speelruimte.
Op de verdieping bevinden zich 6 lagere klassen georganiseerd in een L-vormig volume dat zich over de speelplaats vouwt waardoor een overdekte speelzone ontstaat. Dit L-vormig volume richt zich naar de kerk en het beschermd dorpsgezicht. Het hedendaagse volume gaat enerzijds in confrontatie met het beschermde dorpsgezicht, maar door de keuze voor sobere en gelijksoortige materialen ontstaat er ook een dialoog tussen de twee.
Naadloos materiaal
Als vloerbekleding voor de klaslokalen schreef Architecten Groep III DLW Linoleum Lino Art van Gerflor voor. Dit vloertype is voorzien van de oppervlaktebehandeling Neocare, wat de vloer uitermate slijtvast maakt. “Voor klaslokalen gaat onze voorkeur steeds uit naar een zo’n naadloos mogelijk materiaal omdat dit een maximale uniformiteit met zich meebrengt. Linoleum is bovendien ook een ecologisch product, akoestisch interessant en makkelijk in onderhoud mits toepassing van de juiste producten.” In lagere scholen werkt Architecten Groep III vaak met felle, inspirerende kleuren. “In bassischool De Sprong kozen we voor geel als basiskleur, aangevuld met een accentkleur per lokaal voor de herkenbaarheid van de individuele klassen. Geel is de universele kleur voor blijheid, positiviteit en geluk. Wie wil dit fijn gevoel nu niet meegeven aan de kinderen? Bovendien stimuleert deze kleur het brein en het denkproces.”
Het bedrijf Oxfloor-Multistep stond in voor de plaatsing van de vloer. David Janart: “De linoleumvloer werd op rol op de werf geleverd. Eerst hebben we de ondergrond geëgaliseerd. Doorheen een linoleum bekleding met een dikte van 2,5 millimeter zie je immers de minste oneffenheid. Nadien worden de banen versneden en opengelegd om te acclimatiseren. Tot slot hebben we de banen gelijmd, de randen mooi aangesneden en de naden warm gelast voor een waterdichte afwerking."
Toplaag met lange levensduur
De gemeente Oostkamp participeert in het project om de school ook na de schooluren toegankelijk te maken voor verhuur aan verenigingen. De inplanting van de sportzaal en de refter op het gelijkvloers zorgt dat een optimale werking ook naschools mogelijk is. Architecten Groep II ging daarom op zoek naar een polyvalent vloerproduct voor de sportzaal, en koos uiteindelijk voor de Taraflex® Multi-Use. “Uitermate geschikt als sportvloer, maar ook betreedbaar met gewone schoenen tijdens voor- en naschoolse activiteiten”, aldus architect Bostoen. “Dit type vloer werd ook toegepast bij de renovatie van de turnzaal in de Spanjeschool in Roeselare. Deze zaal wordt ook polyvalent gebruikt, en we vernamen al heel wat positieve reacties op deze vloerkeuze. Recent lanceerde Gerflor een aantal nieuwe kleuren binnen het gamma waardoor we volledig over de streep werden getrokken om voor dit product te kiezen.”
Ook Janart is lovend over de Taraflex® Multi-Use. “Het voordeel van deze vloerbekleding is dat de toplaag een levensduur heeft van ruim 30 jaar. Bij ander vloertypes moet je regelmatig de toplaag vernieuwen en dus ook de belijning voor de verschillende sporttypes.”
Tot slot heeft architect Bostoen nog enkele tips voor collega-ontwerpers die linoleumvloeren willen voorschrijven. “Ga voor het juiste type linoleum met de juiste toplaag die geschikt is voor een schooltoepassing. Een hoge belasting en een zo beperkt mogelijk onderhoud zijn eigen aan de schoolcontext. Onderhoud dient wel te gebeuren op de juiste wijze met de juiste producten om te kunnen genieten van een optimale levensduur. En een niet onbelangrijk detail: stem het type van stoel- en tafelpoten af op de linoleum bevloering.”