Onderzoek colora en BOSS paints onthult kleurvoorkeuren van de Belg

Wist u dat wit de meest voorkomende kleur in de Belgische interieurs is? Of dat 36% van de Belgen blauw als lievelingskleur benoemt? Het zijn slechts enkele bevindingen uit een recent onderzoek van iVOX in opdracht van verfwinkelketen colora en verfproducent BOSS paints. Van 27 januari tot 3 februari 2020 bevroeg het onderzoeksbureau duizend Belgen tussen 18 en 79 jaar over hun kleurvoorkeuren.

Zes op de tien Belgen zijn er rotsvast van overtuigd dat een huis met alleen maar witte muren nogal saai is. Toch is het veruit de populairste kleur bij onze landgenoten, hoewel ook beige en grijs hoog op de favorietenlijst staan. De muren van onze woonkamer (34%), slaapkamer (30%), toilet (40%), badkamer (46%), inkomhal (38%) en keuken (35%) zijn vaak  wit gekleurd. Die vaststelling is geen verrassing. 40 % van de Belgen gaf tijdens het onderzoek immers aan dat ze levendige kleuren te druk vinden in hun interieur. Een kwart vond ze zelfs storend.

Toch ervaren 25 % van de Belgen levendige kleuren als rustgevend en zijn zes op de tien landgenoten er zelfs van overtuigd dat kleur in hun interieur een positief effect heeft op het gemoed en energieopwekkend is. Blauw (36%) blijkt de favoriete “levendige kleur” van de Belg te zijn. Maar ook roodtinten (16%), groentinten (15%) en zwarttinten (11%) scoren goed.

Opvallend genoeg besluiten we het vaakst om onze keuken (27%) in een levendige kleur te schilderen. Maar ook de woonkamer (24%) en het toilet (22%) moeten er dikwijls aan geloven. Wanneer we effectief overgaan tot het schilderen van deze ruimtes, kiezen we vooral voor groentinten. Die keuze is niet zo vreemd. De kleur staat immers bekend voor zijn kalmerende effect. 

Kleuradvies op maat

Volgens het onderzoek kiest de meerderheid van de Belgen voor wit op de muur. Die kleur is kalm en tijdloos, maar tegelijkertijd dynamisch omdat het een kamer groter én lichter kan maken. Wit in combinatie met kleur geeft dan weer een frisse en levendige touch aan ieder interieur. Kies je toch voor kleur? Hou dan rekening met de verschillende manieren waarop ze gecombineerd kunnen worden! Ton sur ton is de meest rustgevende kleurcombinatie. Complementaire kleurcombinaties, waarbij gewerkt wordt met kleuren die tegenover elkaar staan in het kleurenwiel, zijn eveneens een optie.

Wie nog steeds het spoor bijster is, kan bij zijn dichtstbijzijnde colora winkel of BOSS paints schilder terecht voor kleuradvies op maat. “Bij colora en BOSS paints zit kleur in het DNA”, vertelt Karen Ongena, marketing manager bij colora. “Een trendcollectie samenstellen gebeurt dan ook met de grootste precisie en passie waarachter een intensieve expeditie schuilt. Het creatieve team van BOSS paints volgt elke evolutie op de voet en verzamelt voortdurend kennis uit onder meer wereldwijde beursbezoeken, belangrijke lezingen en invloedrijke publicaties. We leggen eveneens ons oor te luister bij onze klanten. Een team van kleurspecialisten, labo-experten, designers en marketeers stelt vervolgens de collectie samen. Het resultaat zijn tinten die vandaag vastleggen wat er morgen leeft.”

Wist je ook dat …

… zeven op de tien Belgen fan zijn van een accentmuur?

… 61% van de Belgen verf boven behangpapier verkiest?

... bijna de helft van de Belgen eerder kleur toevoegt aan de hand van meubilair?

... 48% van de vrouwen de beslissing over kleur alleen neemt?

... drie op de tien Belgen vaker dan om de vijf jaar opnieuw schildert?

Deel dit artikel:
Onze partners