Ontdek alle winnende architectenbureaus van de Belgian Timber Construction Awards

De tweede editie van de Belgian Timber Construction Awards (BTCA) was opnieuw een groot succes. Tijdens een feestelijke prijsuitreiking werden de meest innovatieve houtbouwprojecten van de afgelopen vier jaar in de kijker gezet. Deze projecten tonen niet alleen de creatieve mogelijkheden van hout als bouwmateriaal, maar ook de duurzame en ecologische oplossingen die ermee bereikt kunnen worden. Met 65 ingezonden projecten, 15 genomineerden en vijf bekroonde winnaars, aangevuld met een bijzondere juryprijs, heeft de BTCA 2024 opnieuw het belang van houtbouw in de Belgische architectuur benadrukt.

Naast de diversiteit aan projecten viel op hoe houtbouw steeds meer wordt gecombineerd met andere duurzame materialen, zoals kalkhennep en gerecycleerde structuren. Ook thema’s als circulaire bouwprincipes, energie-efficiëntie en het benutten van beperkte stedelijke ruimte kwamen sterk naar voren. De winnaars werden beloond in vijf categorieën: Residentiële gebouwen, Multiresidentiële gebouwen, Niet-residentiële gebouwen, Uitbreidingen en Optoppingen. Dit zijn alle winnaars, die samen een veelzijdig beeld van houtbouw in België schetsen.

Residentiële Gebouwen: The Gallery House (Wim Goes)

Gelegen in Landegem vormt The Gallery House van Wim Goes Architectuur een harmonieus geheel met zijn omgeving van knotwilgen en moerassen. Het ontwerp is doordrongen van eenvoud en functionaliteit, waarbij ecologische principes centraal staan. De houten structuur is zichtbaar en afgewerkt met kalkhennep voor isolatie. Het huis ademt rust, tijdloosheid en subtiliteit uit, met details die gebaseerd zijn op een ‘boerenlogica’ en een duidelijke connectie met de natuurlijke omgeving. Dit project is een prachtige illustratie van hoe architectuur en landschap elkaar kunnen versterken.

Ereplaatsen:

  • 2de prijs: BTR House (DéDal architectes)
  • 3de prijs: TULPEN (Atelier Architecture d'Hoop Bergé)

Multiresidentiële Gebouwen: De Brunfaut-toren (A229+Dethier)

De renovatie van deze iconische toren in Sint-Jans-Molenbeek door A229 en Dethier omvat een verdubbeling van de oppervlakte en de toevoeging van CLT-vloeren. De transformatie respecteert het erfgoed terwijl het gebouw passief werd gemaakt. Het ontwerp omvat geoptimaliseerde energieprestaties, patio’s voor natuurlijk licht en gemeenschappelijke ruimtes die het sociale karakter van de woontoren versterken. Het project benadrukt hoe hout kan worden ingezet om erfgoed een duurzame toekomst te geven en tegelijkertijd de levenskwaliteit te verbeteren.

Ereplaatsen:

Niet-Residentiële Gebouwen: Recypark Anderlecht (51N4E)

Dit project toont de transformatie van afvalbeheer naar een integraal onderdeel van de circulaire economie. Het Recypark van 51N4E combineert een logistiek programma met een publieke ruimte, waaronder een skatepark. De hergebruikte structuur van een oude manege en de houten bouwmaterialen benadrukken de duurzame aanpak. Het ontwerp slaat een brug tussen stedelijke infrastructuur en maatschappelijke behoeften, terwijl het een voorbeeld stelt van hoe hergebruik en houtconstructies kunnen bijdragen aan een milieuvriendelijke stedelijke transformatie.

Ereplaatsen:

Uitbreidingen: Café Trappisten Westmalle (LAVA architecten)

Voor het honderdjarig bestaan werd het Café Trappisten door LAVA architecten uitgebreid met flexibele paviljoens, ontworpen volgens circulaire bouwprincipes. De houten reciproke structuur, met minimale kolommen en maximale lichtinval, vormt een technisch hoogstandje. De natuurlijke materialen zorgen voor een harmonieus geheel dat aansluit bij het bestaande ontwerp. Dit project toont aan hoe traditie en innovatie hand in hand kunnen gaan in een architecturaal meesterwerk.

Ereplaatsen:

Optoppingen: Cohousing GUMM (DENC-STUDIO)

Dit cohousingproject in Mechelen door DENC-STUDIO combineert erfgoedzorg met duurzaam bouwen. De houten optopping en herbestemming van een voormalig schoolcomplex tot woongelegenheden benadrukken de circulaire aanpak. Inclusiviteit en gedeelde ruimtes versterken de collectieve wooncultuur, terwijl het ontwerp respect toont voor het verleden. Het project laat zien hoe coöperatief wonen en duurzame architectuur samen een sterke impact kunnen hebben op stedelijke herontwikkeling.

Ereplaatsen:

  • 2de prijs: 15(21) a school (a practice.)
  • 3de prijs: Brouwerij Cantillon – Conservatoire de la Gueuze (GÉNÉRALE)

Prijs van de jury: Infrastructuur voor de natuur in Braives (Bruum architecture + Thibaut Brogneaux)

Dit project combineert milieueducatie, circulaire bouwprincipes en lokale materialen. De houten structuur en gevlochten wilgentenen benadrukken de symbiose met de omgeving. Het ontwerp toont hoe lokale knowhow kan bijdragen aan sociale, economische en ecologische duurzaamheid. De jury loofde de manier waarop dit project op natuurlijke wijze een brug slaat tussen architectuur en landschapsbeheer, en daarmee een inspirerend voorbeeld stelt voor toekomstige projecten.

Bron: BTCA 2024
Deel dit artikel:
Onze partners