Ontharding en vergroening centraal bij herontwikkeling WADO-woonsite in Pelt (dbv architecten, Creosum)

De voormalige TIO-schoolsite aan de Dorpsstraat in Pelt is meer dan 100 jaar lang de speelplaats én leerplaats geweest voor duizenden jongeren in Noord-Limburg. In deze school stond vakmanschap, ondernemerschap en duaal leren centraal. Op deze sterke fundamenten wordt nu - letterlijk en figuurlijk - een bruisende en duurzame woonsite gebouwd. De historische schoolmuren maken plaats voor een grootschalige herontwikkeling van Custombuild en Van Roey Vastgoed uitgevoerd in drie bouwfases naar een ontwerp van dbv architecten, Creosum en Avantgarden.

Het woonproject strekt zich uit over een domein van 2.3 hectare. De eerste bouwfase omvat het noordelijke deel van de site met in totaal 142 woonunits – waarvan 130 appartementen en 12 woningen – alsook drie commerciële ruimtes. Het zuidelijke deel van de site zal vervolgens in een latere fase (de tweede bouwfase) ontwikkeld worden.

 

Bouwkundig erfgoed

De scholencampus is lange tijd een blinde vlek geweest in het bebouwd weefsel van Overpelt. Nu worden de verharde speelplaatsen omgevormd tot groenzones en waterpartijen. Deze autoluwe woonsite verbindt wandel- en fietswegen en maakt het centrum van Pelt weer doorwaadbaar. Zo creëren de ontwerpers meer plek voor groen, voor de buurt, voor water.

Het behoud van het oudste schoolgebouw als vastgesteld bouwkundig erfgoed op de site staat voorop, maar ook de speelplaats, als onbebouwde ruimte met daarin twee waardevolle platanen, blijft behouden. Dit dorpsplein krijgt naast speelse fonteinen ook een groene inrichting door verschillende nieuwe bomen en wordt samen met de twee grote bestaande platanen een centrale verblijfs- en ontmoetingsruimte in de Dorpstraat.

Het collectief domein vormt de ruggengraat van dit project. Op de assen worden verbredingen gemaakt waardoor er plekken ontstaan die elk hun eigen invulling en identiteit krijgen.

 

Eerste fase van start

Voor de opstart van de eerste bouwfase in het noordelijke deel van de site – de bouw van 142 woonunits en drie commerciële ruimtes – werd de omgevingsvergunning verleend en kan alles opgestart worden. De eerste afbraakwerken zijn voorzien vanaf maart 2024 en de eerste bouwwerken in het najaar 2024.

De allereerste constructies zijn twee gebouwen die meteen een eerste bruisend deel van de site zullen vormen met in het éne gebouw 19 appartementen en één commerciële ruimte, én in het andere gebouw 25 appartementen. In het najaar 2026 zouden beide gebouwen opgeleverd worden. De opstart van de andere units in het noordelijke deel van de site staat voor het voorjaar 2025 gepland. 

 

In samenwerking met Natuurpunt Pelt

Ontharding en vergroening staan centraal bij Wado. Het moet een groene oase worden met veel waterpartijen en aangeplante groenzones voor het bevorderen van de biodiversiteit op de site. Ook zullen er diverse wadi’s aangelegd worden zodat overtollig regenwater makkelijk in de grond kan sijpelen voor een gezonder grondwaterevenwicht, zowel op als rond de site.

Daarnaast wordt er heel nauw samengewerkt met Natuurpunt Pelt. Zo werd heel recentelijk de speelplaats in de Dorpsstraat onthard dankzij de ‘Tegelwippen’-actie. Dit maakt deel uit van het project ‘Natuur in het Dorp’ dat geïntroduceerd werd om de voormalige TIO-site te ontharden en vergroenen. Naast het tegelwippen en het aanleggen van verschillende, mooie bloemeneilanden werd er ook al een tijdelijke wadi gebouwd om het regenwater op te vangen en een kleine waterbiotoop te creëren.

Deel dit artikel:
Onze partners