Ontwerp B-ILD voor polyvalente zaal Ettelgem refereert aan landbouwverleden en legt nadruk op gemeenschapsleven

Het bestuur van de West-Vlaamse stad Oudenburg heeft plannen voor een nieuwe multifunctionele zaal in het hart van deelgemeente Ettelgem. Na een selectie via Oproep WinVorm werd architectenbureau B-ILD gekozen als ontwerper. Het eerste ontwerp, dat inmiddels is voltooid, legt de nadruk op het herleven van het dorp, met een prominente rol voor de inwoners en verenigingen van Ettelgem. De realisatie van het project is voorzien voor 2025-2026.

De nieuwe polyvalente zaal is opgezet als een duurzaam en intergenerationeel project, perfect afgestemd op de schaal van het dorp en ontworpen om ontmoeting en gemeenschapszin te bevorderen. Het ontwerp maakt gebruik van lichte, transparante structuren en warme materialen, die een uitnodigende sfeer creëren waarin mensen samenkomen. Naast gemeenschapsactiviteiten en buitenschoolse kinderopvang kan de ruimte ook worden ingezet als aanvullende locatie voor de toekomstige school.

Het gebouw verwijst naar de landbouwtraditie van Ettelgem en fungeert als een overkoepelend dak voor de gemeenschap, geïnspireerd door de historische boerderijen in de regio, zoals de 19e-eeuwse Lindenhoeve. Ook de heldere, flexibele indeling is geïnspireerd op agrarische structuren en roept het beeld op van een markthal, symbool voor gemeenschapszin en dorpsleven. Deze zaal schept een openbare ruimte waar bewoners samenkomen en het gemeenschapsleven opnieuw vorm krijgt, met een sterke focus op gelijkheid.

Zaal met uitzicht

De nieuwe zaal is gepositioneerd om optimaal uitzicht te bieden op het omringende landschap, waarbij de kerk en klokkentoren extra geaccentueerd worden. De architectuur sluit subtiel aan bij de daken van de kerk en omliggende gebouwen, waardoor de zaal verweven wordt met de geschiedenis en omgeving van Ettelgem. Het interieur biedt een lichte, aangename ruimte met uitzicht op het landschap, terwijl de keuze voor warme materialen een huiselijke sfeer creëert. Een mezzanine met extra ruimtes zorgt voor een intieme hoek die in verbinding staat met de zaal, en buiten zijn de overdekte speelruimtes direct verbonden met de draagstructuur van het gebouw.

Het ontwerp houdt sterk rekening met de behoeften van verschillende gebruikers. De zaal is zo flexibel ingericht dat diverse indelingen snel kunnen worden aangepast. Deze veelzijdigheid maakt van het nieuwe dorpshart een levendige ontmoetingsplek, die Ettelgem nieuw leven inblaast.

Bron: B-ILD & Krant van West-Vlaanderen
Deel dit artikel:
Onze partners