In Utero is een multidisciplinaire artsenpraktijk in Antwerpen die zich richt op geboortezorg en de zorg voor jonge kinderen. Voor het interieurarchitectenbureau Contekst was dit de tweede samenwerking met het team van In Utero, wat het wederzijdse vertrouwen tijdens het ontwerpproces verder heeft versterkt.
De voormalige semi-industriële kantoorruimte waar het medisch centrum is gevestigd werd volledig gestript tot de kale structuur. Een van de belangrijkste doelen van de ontwerpers was om de circulatie binnen de praktijk te verbeteren. Voorheen voelde deze donker en smal aan en bevond zich ver van de entree. Om dit probleem aan te pakken, werd een deel van de vloer verwijderd, waardoor de circulatie een centrale en prominente rol kreeg.
De nieuwe trap, gemaakt van cortenstaal, is ontworpen om in te spelen op de verschillende gemoedstoestanden van elke bezoeker bij binnenkomst. Een frameloos dakraam dat de trap bekroont, voegt een vleugje drama toe, verrijkt de verticale beleving en vult de ruimte met natuurlijk licht.
Bij binnenkomst worden bezoekers direct verwelkomd door de receptie, die naast een handige bloedafnamekamer ligt. De receptiebalie is gemaakt van polyester, een materiaal dat bekendstaat om zijn unieke tactiele eigenschappen. Voor een rustgevende sfeer kozen de ontwerpers voor grafisch blauwe gordijnen, met zorg vervaardigd door de getalenteerde ontwerper Wiesi Will.
Een van de weinige specifieke verzoeken van de klant was een ruime wachtruimte, die ze zelfs humoristisch “buggyparking” noemden. Contekst ontwierp een wachtruimte die dubbel dienst doet: de royale afmetingen maken het mogelijk om de ruimte ook te gebruiken als ‘directiekamer’ voor lezingen en belangrijke bijeenkomsten.
Op de bovenverdieping werden bakstenen vloeren geïntegreerd om het daglicht optimaal te benutten. Het gebruik van zorgvuldig gekozen ontwerpelementen en materialen werd uitgebreid: gedurfde blauwe gordijnen bieden privacy in de gynaecologiepraktijk, terwijl panelen van eikenfineer elegantie toevoegen en de betonnen oppervlakken verzachten.
De betonnen structuren werden vaak benut om maatwerk te realiseren, zoals de hangende houten kasten en het polyester bureau. Elk kunstwerk aan de muren kwam tot stand in samenwerking met Everyday Gallery. Het uiteindelijke doel van Contekst was om een unieke en meeslepende omgeving te creëren die kunst op een onverwachte manier dichter bij de patiënten brengt.