Poederlak kent vele architecturale toepassingen, maar wat zijn de belangrijkste aandachtspunten voor architecten bij het ontwerpen? Applications engineer Christiaen Callens van Axalta Coating Systems geeft enkele handige tips.
Poederlak kent velerlei toepassingen in de architectuur. Deze milieuvriendelijke coating wordt toegepast op gevelbekleding, ramen en deuren, trappen, meubilair, behuizingen en nog veel meer. Toch zijn architecten niet altijd op de hoogte van de kwaliteiten van poederlak, de mogelijke afwerkingen of het ruime aanbod aan kleuren. “Ook voor de R&D-afdelingen van fabrikanten is het belangrijk om rekening te houden met bepaalde aspecten bij het design van nieuwe producten”, vertelt Christiaen Callens. “Bepaalde aluminium raamprofielen op de markt zijn bijvoorbeeld moeilijk te lakken.”
Een niet te versmaden aandachtspunt voor architecten bij de toepassing van poederlak, is de keuze van het juiste coatingsysteem. “Daarmee bedoel ik niet alleen de coating an sich, maar ook de stap ervoor, namelijk de voorbehandeling”, zegt Christiaen Callens. “Zo dient men in ogenschouw te nemen waar het gelakte materiaal komt te staan. Een zeeklimaat bijvoorbeeld is agressiever en vraagt best een andere voorbereiding dan de standaard voorbehandeling voor landelijk gebied.”
Keuze van de juiste kwaliteit
Hetzelfde gaat op voor de poederlak zelf. Christiaen Callens: “Wat wordt er precies verwacht van de poederlak? Hoe lang moet die meegaan? Daar onderscheiden we twee kwaliteiten die bepaald zijn door Qualicoat, een Europese organisatie die kwaliteitseisen oplegt voor lakwerk op aluminium: AE of architecturale polyester en SD of super durable. AE is de standaardklasse die in Europa op 95 % van de projecten wordt toegepast. De laatste twee jaar zien we een stijgende tendens in het voordeel van het meer UV-bestendige SD. Voor grote projecten zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen wordt deze kwaliteit vandaag meer gebruikt.”
Nazorg
Naast de allereerste stap is ook de laatste stap, de nazorg, van belang. “Vroeger werd gelakt aluminium verkocht als onderhoudsarm, maar dat is niet het geval. Onderhoud is een belangrijk aspect voor bijvoorbeeld het kleurbehoud op langere termijn. Hoewel dit al sterk is verbeterd, bestaan hier vandaag nog steeds misverstanden over”, aldus Christiaen Callens.