Achter de glazen façade lijkt het object op een strak, glimmend ruimteschip, maar de vaste passanten langs het stadhuis van Beverwijk weten wel beter: onderdelen van de zichtbare WKO-installatie zijn opnieuw geïsoleerd door ISOLATIE COMBINATIE BEVERWIJK. En het strakke, naadloze resultaat mag er wezen, dankzij de toegepaste TECLIT isolatie van ROCKWOOL. De verwerkers hebben hiervoor een dagcursus gevolgd bij OOI (Opleiding- en Ontwikkelingsfonds voor de Isolatiebranche) met wie ROCKWOOL een samenwerking heeft.
De koel -en verwarmingsinstallatie van de gemeente Beverwijk staat op het Stationsplein naast het stadhuis. In een apart klein gebouw met een glazen pui is de WKO (Warmte Koude Opslag) in vol ornaat zichtbaar voor voorbijgangers. De koude- en warmteleidingen moeten geïsoleerd worden, om onderweg niet onnodig energie verloren te laten gaan en ongewenste condensatie tegen te gaan. De leidingen van deze WKO waren geïsoleerd met elastomeer isolatie, maar bij nader inzien heeft dat verkeerd uitgepakt.
Schade door UV-licht en hitte
“Na elf jaar was de leidingisolatie ingedeukt, vertoonde kraters en scheuren”, vertelt beleidsmedewerker bouwkunde Maarten Kos van de gemeente Beverwijk. “De elastomeer isolatie is te veel uitgehard onder invloed van hitte en UV-licht dat vrij door de glazen pui kan binnendringen. Bij het verwijderen van de isolatie zagen we dat sommige leidingen behoorlijk waren gecorrodeerd. Dat mag na elf jaar natuurlijk niet gebeuren. De combinatie van te veel zonlicht en waarschijnlijk een te geringe isolatiedikte heeft de schade veroorzaakt.”
Duurzaam, UV-bestendig en breed temperatuurbereik
Logischerwijs moest de nieuwe isolatie voldoen aan UV-bestendigheid. Maar de gemeente Beverwijk stelde meer eisen: behalve de koude leidingen (90% van de installatie) was het handig om ook de warmteleidingen met één isolatiesysteem uit te voeren. Bovendien moest het isolatiemateriaal duurzaam zijn en tegen een stootje kunnen. Op advies van Isolatie Combinatie Beverwijk kwam de gemeente uit bij de TECLIT koude-isolatie van ROCKWOOL. Deze isolatieproducten voldoen aan alle bovengenoemde eisen. TECLIT is geschikt voor temperaturen tussen 0 °C en 250 °C en bestand tegen UV-straling. Dankzij de hoge vormstabiliteit en drukvastheid zijn de pijpschalen en lamellendekens uiterst duurzaam.
Vanwege de speciale glasvezelversterking is de aluminium folie robuust en stootvast. Daardoor kan tijdens het gebruik, maar ook al in de installatiefase, schade worden voorkomen. “In zo’n kleine werkruimte als deze in Beverwijk, is schade aan het isolatiewerk zo gemaakt”, vertellen mede-eigenaar Ricardo Doesburg en projectleider Jerry van der Meij van Isolatie Combinatie Beverwijk. “Mocht dat onverhoopt gebeuren, dan is een scheurtje zo te herstellen met de TECLIT Alutape die ROCKWOOL meelevert en de isolatie is vervolgens weer gegarandeerd dampdicht.”
Strak, glimmend resultaat
En wat bij dit project niet onvermeld en onderschat mag worden is de esthetische factor. “De WKO-installatie staat op een beeldbepalende zichtlocatie”, zeggen Ricardo en Maarten. “Wanneer je TECLIT goed toepast is het een echte eyecatcher. Menigeen heeft de vernieuwde isolatie van de WKO in Beverwijk al gezien en staat versteld van het strakke, naadloze en glimmende resultaat. Alsof ze naar een zilverkleurig ruimteschip kijken”, glimlacht Ricardo. De isolatiespecialist had al eerder TECLIT verwerkt bij de WKO in het ziekenhuis in Alkmaar. Daarbij ervoeren de isoleerders het verwerkingsgemak.
“De lamellendekens en pijpschalen van rotswol met een aluminiumfolie toplaag kunnen op maat worden gesneden en vastgezet met de TECLIT Alutape. Naden en verbindingen die in het isolatiewerk met TECLIT ontstaan worden ook met die Alutape afgeplakt. Daarmee wordt het werk visueel één geheel met een mooi, strak en naadloos resultaat tot gevolg”, zegt Jerry van der Meij tevreden.
Dagcursus TECLIT isoleren
Ondanks dat ROCKWOOL uiterst gedetailleerde montage- en verwerkingsvoorschriften verstrekt voor al haar isolatieproducten en de adviseurs van ROCKWOOL bij projecten op locatie nuttige adviezen en aanwijzingen geven, vond het bedrijf het een meerwaarde dat verwerkers van TECLIT getraind worden in een professionele verwerking. Daarom heeft ROCKWOOL een samenwerkingsverband opgezet met het OOI om een dagcursus TECLIT isoleren aan te bieden.
Isolatie Combinatie Beverwijk heeft de twee isoleerders naar de cursus gestuurd. “Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers professioneel werk afleveren. Vooral het isoleren van de lastige stukken, zoals segmentbochten, T-stukken, flenzen en afsluiters is iets wat je onder de knie moet krijgen en ROCKWOOL adviseert dat verwerkers van TECLIT naar die dagcursus gaan. Dat vind ik een prima zaak; daarmee steekt ze haar nek uit voor goed geschoolde medewerkers. En ook positief is dat ROCKWOOL de cursus betaalt”, vertelt Ricardo.
Coördinerend docent en opleidingsadviseur Martin Witter van OOI geeft de cursisten les in de fijne kneepjes van het isoleren met TECLIT.
“ ’s Morgens starten de cursisten met theorie: waar bestaat het product uit, wat zijn de eigenschappen en kenmerken, enzovoort”, vertelt Martin. “Vervolgens gaan we met z’n allen naar de werkplaats om praktijkervaring op te doen met het isoleren van bijvoorbeeld T-stukken, verlopen en het meten hoeveel isolatie je nodig hebt en hoe je segmentbochten moet maken. Na afloop krijgen de cursisten een certificaat en zijn ze gecertificeerd TECLIT isoleerder. Dit geeft vertrouwen in het bereiken van een goed en kwalitatief hoogstaand eindresultaat.”
Alle relevante onderdelen van de WKO-installatie zijn ingepakt met TECLIT, waarna de installatie weer in bedrijf is genomen. Zowel de gemeente Beverwijk en Isolatie Combinatie Beverwijk zijn tevreden met het resultaat. “Het is een teamprestatie geweest waar we trots op mogen zijn”, besluiten Jerry en Ricardo.