Op architectuurreis naar Amsterdam

Architectuurwijzer organiseert op 7 en 8 juni een architectuurreis naar Amsterdam. "In Amsterdam blijft men aan een hoog tempo nieuwe woningen bouwen, om de jaarlijkse toestroom van 10.000 extra inwoners op te vangen. Met enkel huisje-tuintje kunnen de Amsterdammers de nood niet op een compacte manier opvangen. De stad zet dan ook in op vernieuwende woningtypes. Dat maakt Amsterdam dé stad bij uitstek voor onze studiereis", klinkt het.

Architectuurwijzer bezoekt er de Kleiburgflat, een recent woningbouwproject van NL Architects en XVW architectuur. De uitgekiende minimale renovatie tot casco appartementen maakte het de toekomstige bewoners mogelijk om hun eigen appartement zelf in te richten tegen een lage kost. Deze aanpak leverde de Kleiburg in 2017 de EU Mies Award en de Dutch Design Award op. Met Kamiel Klaasse (NL Architects) bezoekt Architectuurwijzer eveneens De Kameleon, een XL woningblok waarin een nieuw winkelcentrum geïntegreerd is.

Zoals steeds gaat Architectuurwijzer op zoek naar (herbestemd) modernistisch erfgoed. Amsterdam heeft een eigen stijl die vooral in de jaren 20 populair was: de Amsterdamse School. Deze kunnen we situeren als volgelingen van Berlage, tussen Arts & Crafts en het modernisme. De stijl werd toegepast op hele wijken, waaronder de Rivierenbuurt.

Ook de beroemde Openluchtschool van Jan Duiker en Bernard Bijvoet is waardevol modernistisch erfgoed. De functionalistische architectuur illustreert de vooruitstrevende architectonische cultuur van de jaren ’30. De school werd in 2010 gerestaureerd door Wessel de Jonge Architecten

Amsterdam profileert zich graag als stad van de toekomst. Bij de stedelijke ontwikkeling is er daarom veel aandacht voor duurzame architectuur. Op de voormalige scheepswerf De Ceuvel zien we een mooi voorbeeld van tijdelijk gebruik. Op de vervuilde grond van de werf bouwden Space & Matter en landschapsarchitecten DELVA woonboten om tot werkruimten voor creatieve beroepen.

Deze ecologisch geïnspireerde ingreep staat in contrast met de ‘Starchitecture’ van het Eye filmmuseum, aan de noordelijke IJ-oever van Amsterdam. Het spectaculaire ontwerp komt van het Weense bureau Delugan Meissl Associated Architects

Praktische info en inschrijvingen: Architectuurwijzer.be

Bron: Architectuurwijzer
Deel dit artikel:
Onze partners