Architectuurwijzer organiseert naar Zürich van 16 tot 19 mei. Zürich – de grootste stad van Zwitserland – is een onvervalste global city, maar tegelijkertijd kan de stad terugvallen op een geschiedenis van zelforganisatie, sociale actie en cultureel verzet. Zürich krijgt steevast aandacht als bijzonder leefbare stad. Terwijl Vlaanderen op meerdere fronten het coöperatief wonen onderzoekt, heeft Zürich daarin al een stevige traditie opgebouwd, mét werk van toparchitecten. Dat laatste is te danken aan de professioneel georganiseerde architectuurwedstrijden die aan de coöperatieve woonprojecten gekoppeld worden.
Architectuurwijzer heeft deze reisbestemming dus niet toevallig gekozen. Verschillende Vlaamse steden voelen de dreiging van een wooncrisis. Er is dringend nood aan betaalbare woningen in de stad. Ook in Zürich vreesde men in de jaren ’90 dat enkel de rijkere klassen zich nog een woning zouden kunnen veroorloven in de stad. Hoe is Zürich hier mee omgegaan? Het antwoord daarop is meer dan relevant voor Vlaanderen.
De stad Zürich formuleerde het objectief om 10.000 betaalbare en kwalitatieve woningen in hogere densiteiten te realiseren. Vervolgens stelde zij grond ter beschikking van de Baugenossenschaften, omdat die inzetten op kwalitatief en betaalbaar wonen en tegelijk nadenken over economische, sociale en ruimtelijke duurzaamheid op langere termijn. Er werd dus bewust voor Baugenossenschaften gekozen i.p.v. de woonprojecten over te laten aan de vrije markt.
Zo is Zürich uitgegroeid tot een levend archief van het nieuwe wonen, waar vooruitstrevend onderzoek op het vlak van typologie en functievermenging zich heeft geconsolideerd in kwalitatieve architectuur. Grote namen als Miroslav Šik, Peter Märkli, Knapkiewicz & Fickert en E2A zetten hun naam onder dat nieuwe wonen. Zürich is eveneens de stad waar Christian Kerez, Gigon & Guyer, Max Dudler, EM2N, … kantoor houden. En de wereldvermaarde ETH-school is er gevestigd.
Naast hedendaagse klassiekers van het nieuwe wonen zoals Mehr als Wohnen (met o.a. Hunziker van Šik), Im Gut (Märkli) en Kalkbreite (Müller Sigrist) bezoekt Architectuurwijzer projecten van Miller & Maranta, Winhov en nog vele anderen. Op het programma (onder voorbehoud) staan ook het Pavillon Le Corbusier– opgeleverd na de dood van de meester –, het gigantische Toni-Areal (EM2N) en de uitbreiding van het Swiss National Museum van Christ & Gantenbein.
Geen enkele stad weet toparchitectuur en wonen zo te verzoenen als Zürich.
Wil je mee op reis? Ontdek alle info of schrijf je in op de website van Architectuurwijzer.