Op wandel met Marie-José Van Hee architecten

Bijna 30 jaar na haar eerste tentoonstelling stelt Marie-José Van Hee haar werk opnieuw tentoon in De Singel in Antwerpen. In ‘Marie-José Van Hee architecten. Een wandeling’ maak je kennis met haar visie op zorg in haar eigen vormentaal en in relatie met de aanwezige kunst. Daarnaast krijg je ook een inkijk in de werken van andere architecten, opdrachtgevers, kunstenaars en denkers.

In 1993 stelde Marie-José Van Hee als jonge architecte haar werk tentoon in De Singel. Toen al was het duidelijk dat ze een blijvende invloed zou uitoefenen op het architectuurlandschap in België en ver daarbuiten. Bijna 30 jaar later nodigt het Vlaams Architectuurinstituut haar opnieuw uit om een tentoonstelling te maken.

Het werk van Marie-José Van Hee staat bekend voor zijn uitgepuurde omgang met licht, materiaal, kleur, dimensie en detail. Binnen de tentoonstelling ‘zorg’ ontwierp ze huiselijke ruimtes die subtiel verweven zijn in een stedelijke of landelijke context.

 

PR5A- en GR5A-route

De expositie is opgedeeld in twee routes Petite Randonnée (PR5A) en Grande Randonnée (GR5A). Zoals de naam doet vermoeden is dit een korte en een lange wandeling. Ze zijn vernoemd naar de bekende wandelroutes in Frankrijk, Grandes Randonnées, geliefd door Van Hee.

De PR5A-route gidst je door de expozaal van kunstencentrum De Singel waar bezoekers in een versie van de eigen woning van Van Hee wandelen. Het huis bestaat uit vele kamers die elk verwijzen naar een belangrijk onderdeel uit het oeuvre van Marie-José Van Hee architecten. De bezoeker betreedt de woning via een straat. De kamer ‘Street Life’ wordt belicht door Van Hee’s tuin-straat-lamp die ze voor House HdF en House V-C ontwierp. Hierna kan je even tot rust komen op de zit-bed-bank die de architecte ontwierp voor de Architectuurbiënnale van Venetië of door boeken op groot formaat bladeren die op haar legendarische lezenaars uit de expo van 1993 rusten.

De 'Drawing Room', misschien wel de belangrijkste kamer, is een kopie van de ruimte waar Van Hee haar zelfontworpen huis-werk-tafel tekent. De bezoeker mag plaatsnemen en bladeren door een reeks boeken en tekeningen die de architecte voor haar eigen woning maakte. Daarna kom je terecht in de 'Jardin des Ami.e.s' waar heel wat stemmen aan bod komen die een belangrijke plek innemen in het oeuvre van Marie-José Van Hee-architecten. Het architectenbureau nodigde ontwerpers, kunstenaars en vrienden uit die meegewerkt hebben om te reflecteren over hun werk, elk op hun eigen unieke manier.

Voor Marie-José Van Hee is het duidelijk dat een architect nooit alleen functioneert. "Vandaag leven we in een tijd van egotripperij. Als architect kan je geen egotripper zijn. Je werkt met en voor mensen. Ik blijf nog elke dag leren, vooral van anderen.", vertelt Marie-José Van Hee.

Tot slot kom je terecht in het 'Salon des Refusés' waar je kennismaakt met ontwerpen voor grote en kleine projecten die nooit uitgevoerd zijn. Voor Van Hee zijn deze ontwerpen even belangrijk als uitgewerkte projecten, niet enkel uit respect voor de arbeid die er is in gekropen maar ook ten aanzien van de betrokkenen.

De lange route brengt je verder dan de expozaal. Samen met haar team bedacht Van Hee een parcours door De Singel als verlengstuk van GR5A. De lange route bevat kunstwerken, een boom, meubilair, boeken en deuren. Met deze reeks interventies gaat Marie-José Van Hee architecten de confrontatie aan met de architectuur van Leon Stynen. Hij is de oorspronkelijke architect van kunstencentrum De Singel. De bezoeker doorkruist het Europese continent en loopt langs de Desguinlei met een bocht rond het centrum richting de Jan van Rijswijcklaan. Via deze omweg verkent de wandelaar de kunstwerken waarbij een nauw dialoog met het gebouw en de context vormt.

 

Internationaal bekend

In België staat het zevenkoppige bureau Marie-José Van Hee architecten bekend voor markante woonprojecten en projecten in de publieke sfeer zoals de Stadshal in Gent, de heraanleg van de Leieboorden en de Modenatie in Antwerpen. Ondertussen heeft het architectenbureau al meer dan 400 projecten ontworpen, waarvan 250 projecten gerealiseerd.

Samen met Paul Robbrecht en Hilde Daem ontving ze in 1997 de Cultuurprijs voor Architectuur van de Vlaamse Gemeenschap. In 2017 sleepte ze de prestigieuze British International Fellowship van het Royal Institute of British Architects in de wacht.

De expositie ‘Marie-José Van Hee architecten. Een wandeling’ loopt nog tot en met 21 mei 2023.

Bron: De Singel
Deel dit artikel:
Onze partners