OPAL-Systems lanceert reactieve en energiezuinige vloerverwarming voor nieuwbouw én renovatie

Met zijn innovatieve en energiezuinige vloerverwarming zorgt het Belgische Opal-Systems naar eigen zeggen voor een doorbraak in de renovatiewereld. Het reactieve lage temperatuursysteem is namelijk geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Het duurzame systeem staat toe om voortaan bij renovaties te werken zonder zichtbare en energieverslindende radiatoren, maar met een reactieve vloerverwarming die een optimaal warmtecomfort biedt.

Energiezuinige warmteverdeling

Het lage gewicht en de geringe opbouw van het systeem zorgen ervoor dat de vloerverwarming uiterst geschikt is voor renovatieprojecten. Bovendien verzekert het systeem dankzij de gelijkvormige verdeling van de warmte op elk moment een aangename temperatuur. Omdat het vloerverwarmingssysteem individueel regelbaar is per ruimte, kunnen gebruikers het systeem aan- of uitzetten wanneer gewenst. Het systeem schakelt verder snel en automatisch uit zodra een andere warmtebron zoals een houtkachel of oven een temperatuurstijging veroorzaakt en kan nadien opnieuw aangezet worden. Hierdoor bespaart men 15 tot 35% aan energie zonder in te boeten aan comfort.

 

Direct contact voor hogere energie-efficiëntie

Een voordeel van het Opal-vloerverwarmingsysteem is het direct contact tussen de leidingen en de vloerbekleding. Hierdoor verwarmen de vloer en de ruimte veel sneller en verhoogt de energie-efficiëntie aanzienlijk. De leidingen worden ingewerkt met aluminium geleiders in omega vorm in geprefabriceerde MDF-panelen. Voor deze panelen werkt men enkel met PEFC- en FSC- gecertificeerd hout uit duurzaam beheerde bossen. Over deze MDF-panelen en de buizen wordt dan een aluminium rooster uitgerold dat zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte over de volledige vloeroppervlakte. De vloerbekleding brengt men rechtstreeks aan op dit rooster en de tegel- of parketlijm zorgt vervolgens voor een extra bewapening van het geheel. Het gevolg van deze beperkte afstand tussen leidingen en vloeroppervlak is dat zowel de thermische weerstand tussen de leidingen en het vloeroppervlak als de thermische inertie van de warmtebron zeer laag zijn. Dit houdt de aanvoertemperatuur zo laag mogelijk, verhoogt het thermisch comfort en verbetert het globaal rendement van het verwarmingssysteem.

 

Innovatie beloond

Opal-Systems en de universiteit van Luik werken al sinds 2007 aan dit reactieve vloerverwarmingssysteem. Met referentieprojecten die een totaal van 35000m² bespannen in geïnstalleerde en beproefde vloerverwarming toonde Opal-Systems de waarde aan van zijn nieuwe technologie. Het vernieuwende systeem bleef dan ook niet onopgemerkt. Opal-Systems ontving met zijn reactieve vloerverwarming de Belgische Energie- en Milieuprijs in de categorie Business Class Product Innovation.

Deel dit artikel:
Onze partners