Op zondag 8 september stelt stelt Architectuurwijzer vzw in het kader van Open Monumentendag de oude gevangenis aan de Martelarenlaan in Hasselt open. Die werd recent getransformeerd tot de faculteit rechten van de Universiteit Hasselt door het Belgische bureau noArchitecten. Tijdens de Open Monumentendag kan u een vrij bezoek brengen aan de oude gevangenis, of meewandelen met één van de drie aanwezige gidsen.
Op zondag 8 september stelt stelt
Architectuurwijzer vzw in het kader van Open Monumentendag de oude gevangenis aan de Martelarenlaan in Hasselt open. Die werd recent getransformeerd tot de faculteit rechten van de Universiteit Hasselt door
noArchitecten. Tijdens de Open Monumentendag kan u een vrij bezoek brengen aan de oude gevangenis, of meewandelen met één van de drie aanwezige gidsen.
Zachte maar uitgesproken ingrepenDe oude gevangenis werd in 1855 volgens het 'panopticonprincipe' opgetrokken, met een stervormig grondplan. In het centrale gedeelte zaten de bewakers die elke cellengang ongezien in het oog moesten kunnen houden. Door een constructiefout was dit niet mogelijk. Hoewel het gebouw niet beschermd is, werd het met veel respect gerenoveerd. Architectenbureau noAarchitecten (Brussel, Brugge) is erin geslaagd om de kwaliteiten van de gevangenis aan te vullen met zachte maar uitgesproken hedendaagse kwaliteitsarchitectuur. Zo is een gesloten gebouw herbestemd tot een open en zeer toegankelijk geheel dat zich perfect leent voor congressen, exposities en manifestaties.
De toekomst van Vlaamse parochiekerkenNaast tal van culturele activiteiten op de Open Monumentendag, organiseert Architectuurwijzer verder ook een lezing over de toekomst van Vlaamse parochiekerken. Architect Roel De Ridder, onderzoeker aan de UHasselt, vertaalt de inzichten van zijn doctoraatsproefschrift over de toekomst van de Vlaamse parochiekerken naar de concrete uitdagingen van het moment. Anno 2013 zijn de kerkbesturen voor het eerst verplicht om een visie te formuleren op het toekomstige gebruik van de kerkgebouwen die zij beheren. Welke richting moeten we uit om de teloorgang van de kerkfabrieken te voorkomen? De Ridder zal in zijn lezing pleiten voor een radicale aanpak die breekt met het verleden en inzet op het aanwezige sociaal kapitaal. Een lezing over een ongewoon maar zeer interessant onderwerp.
Kijk voor meer praktische info in
onze agenda of op de website van
architectuurwijzer.