Openheid en vergezichten op de Scheldekaai (BINST ARCHITECTS)

Na de afbraak van het laatste hotel langs de Antwerpse Scheldekaaien, het voormalige “Hotel Antigone”, verrees  op diezelfde plek een nieuwbouw van zes appartementen met een commercieel gelijkvloers. Voor Luc Binst, oprichter van BINST ARCHITECTS en de architect van het residentieel gebouw, was “Antigoon” een bijzondere opdracht. Het bevindt zicht immers naast het eerste gebouw dat hij ooit ontwierp. Binst heeft er dan ook voor gekozen om het nieuwe gebouw naadloos aan te sluiten bij zijn oudere buur. Omdat het een hoekgebouw betreft, biedt zowel de zijkant als de voorzijde van de leefruimte een panoramische blik op de Schelde, maar ook op het Noordkasteel, dat zich op de Scheldekaai bevindt. Loveld leverde architectonisch prefabbeton voor dit project. 

Voor de gevel van 'Antigoon' werd er gestreefd naar een kwalitatieve eigentijdse architectuur, die aansluit bij het straatbeeld. Het toepassen van een rigide frame voor het appartementsgebouw zorgt voor een neutrale en tijdloze inpassing ter hoogte van de kaaien en brengt een extra scherpte en accentuering van dit hoekgebouw.

 

TWEE RASTERS

Twee rasters ontmoeten elkaar op deze bijzondere hoek: een panoramische raster dat het Scheldezicht omarmt ter hoogte van de Jordaenskaai, en een fijnmaziger raster ter hoogte van de Burchtgracht. Dit tweede raster is afgeleid van de verschillende aanwezige knikken van de perceelgrens en komt tegelijk overeen met de indeling van het nachtgedeelte van de appartementen.

De inpandige terrassen of wintertuinen worden volledig opgenomen in het ritme van de gevel. De borstweringen werden naar binnen geplaatst om een zo zuiver mogelijk gevelbeeld te bekomen. Door de lokale parkeerplicht bij nieuwbouw is dit het eerste appartementsgebouw in België waar de bewoners hun auto op hun eigen verdieping kunnen parkeren.

 

REFLECTIE VAN LICHT

De Antwerpse Scheldekaaien begrenzen de stad, die op deze lijn in dialoog staat met de Schelde en het toekomstige recreatieve karakter van deze lineaire plek. Wonen aan de Schelde is veel meer dan wonen aan het water. Reflectie van licht, openheid en vergezichten verzoenen zich optimaal met de architectuur. Voor deze belangrijke en historische ligging werd er gekozen voor een duurzame en tijdloze geveluitstraling, die de transitie doorheen de tijd zou kunnen doorstaan.

De geprefabriceerde betonnen elementen werden gebruikt als enige gevelbekleding. Het was voor dit project de bedoeling om een minimalistische gevel te bekomen met enkel beton en buitenschrijnwerk. Hierdoor zijn dorpels, (gevel-) kolommen, (gevel-) wanden, gevelbanden, plafondelementen en dakranden voorzien in architectonisch prefabbeton.

 

RIJKE UITSTRALING EN VERFIJNDE DETAILLERING

De gevelpenanten zijn volledig gematerialiseerd in antraciet architectonisch beton, met een gepolijste oppervlakte waarin witte granulaten een verfijning brengen. Ze zijn aan de bovenzijde licht geknikt, wat zorgt voor een extra dynamiek in de gevel en een subtiele gelaagdheid brengt in de schaduwwerking. De keuze van architectonisch beton in de gevelafwerking werd al in ontwerpfase gemaakt omwille van de sculpturale mogelijkheden, de rijke uitstraling en de keuzemogelijkheden voor een verfijnde detaillering en afwerking. Het buitenschrijnwerk werd in het zwart uitgevoerd.

Door een gebrek aan stockageplaats in het stadscentrum werden de prefab elementen geleverd wanneer nodig op het moment van montage. Een juiste coördinatie en goede afspraken rond maatvoering en toleranties maakten het mogelijk om het buitenschrijnwerk eerst te plaatsen, tijdens de productie van de betonelementen, wat zorgde voor een inkorting van de bouwtijd.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners