OPINIE. “Biophilic design is de weg naar een evenwichtig en vervuld leven” (Yara Helsen)

“Biophilic design herinnert ons eraan dat we de natuur opnieuw in ons dagelijkse leven kunnen integreren”, schrijft Yara Helsen van VIBE in haar antwoord op het opiniestuk van Glenn Lyppens dat eerder op Circubuild.be verscheen. “Het is een uitnodiging om de rust en de vitaliteit van de natuur te omarmen, zelfs midden in het bruisende stadsleven.”

Als kind groeide ik op in een wereld vol natuurlijke ervaringen. Mijn dagen waren gevuld met avonturieren, eindeloos buiten spelen, plassen stampen, fietstochten door weelderige bossen en zorgeloze speelmomenten tijdens mijn scoutsjaren. De natuur was mijn speeltuin: een plek van verwondering en ontdekking. Mijn zintuigen kwamen tot leven en mijn geest was vrij. Zoals het leven soms gaat, verhuisde ik na mijn studentenjaren naar de drukte van de stad. Het bruisende leven in Antwerpen bood nieuwe kansen en spannende ervaringen. Maar al snel realiseerde ik me dat de voortdurende drukte, de constante beweging en het lawaai hun tol eisten. De stad voelde soms verstikkend en vermoeiend aan. Ik verlangde naar de rust en de sereniteit die ik als kind ervoer in de armen van de natuur.

Toen ik de kans kreeg om terug te keren naar een landelijker dorp besefte ik hoe hard ik het contact met de natuur had gemist. Die verandering bracht een golf van opluchting en vreugde met zich mee. Ik omarmde opnieuw de vertrouwde geluiden van fluitende vogels, het ruisen van de bladeren in de wind en de kalmerende aanwezigheid van groene, open ruimtes. Het was thuiskomen in een deel van mezelf dat ik bijna was vergeten.

Tijdens mijn zoektocht bij VIBE ontdekte ik ‘biophilic design’: een concept dat de essentie van mijn ervaringen weergeeft en het combineert met moderne architectuur en interieurontwerp. Biophilic design herstelt de verbinding met de natuur, zelfs in de gebouwde omgevingen waar we het leeuwendeel van ons leven doorbrengen. Het bevat het gebruik van natuurlijke elementen zoals planten, licht, lucht, geuren, waterpartijen en organische vormen om een gevoel van rust, welzijn en verbondenheid te creëren.

De voordelen van biophilic design kunnen we niet onderschatten. Ik ervaar persoonlijk hoe de aanwezigheid van groen en natuurlijke texturen mijn gemoedstoestand positief beïnvloeden. Stress lijkt te verdampen in de aanwezigheid van een overvloed aan planten en het kalmerende watergekletter van een fontein. Mijn dagelijkse leven is terug in balans en mijn creativiteit krijgt ruimte om te floreren. Niet alleen op persoonlijk vlak zijn we gebaat met biophilic design. Het biedt ook financiële voordelen voor bedrijven, scholen en organisaties. Door gezondere en productievere leef-, leer- en werkomgevingen te creëren, leidt het tot minder ziekteverzuim, een hoger concentratievermogen en meer geluk. Het is dus een dubbele investering: in duurzaamheid én in ons eigen welzijn.

In een verstedelijkte wereld is het van vitaal belang dat we onze band met de natuur versterken. Mijn eigen reis van de stad naar het dorp deed me realiseren hoe belangrijk het is om die verbinding te koesteren. Biophilic design herinnert ons eraan dat we de natuur opnieuw in ons dagelijkse leven kunnen integreren. Of je nu opgroeide met het getjirp van vogels in de ochtendzon of pas recent de kracht van de natuur herontdekte: biophilic design biedt de weg naar een evenwichtig en vervuld leven. Het is een uitnodiging om de rust en de vitaliteit van de natuur te omarmen, zelfs midden in het bruisende stadsleven. Laten we deze uitnodiging aanvaarden en onze gebouwde omgeving transformeren tot plekken van welzijn, inspiratie en verbondenheid.

 

Yara Helsen is facilitator regeneratieve ontwikkeling bij VIBE. Dit opiniestuk verscheen eerder op de website van VIBE.

Bron: VIBE
Deel dit artikel:
Onze partners