Opinie: luchtdicht bouwen of verbouwen (+ ontvang een gratis WK-voetbal)

Met zijn jarenlange expertise is Eddy Cruysberghs expert inzake vochtproblematiek. Voorts vindt u de functies bouwpatholoog, bouwkundig adviseur en forensisch technisch expert terug op zijn cv. In dit opiniestuk laat hij zijn licht schijnen over luchtdicht bouwen of verbouwen

Waarom is dit noodzakelijk?

Isolatie produceert geen vocht. Toch kan men na bepaalde isolatiewerken een verplaatsing krijgen en een concentratie van vocht. Meestal heeft dit echter te maken met een derde oorzaak van toevoer van vocht.

Te hoge dampdruk in de woning

 

In een vochtige kelder of een kruipkelder heerst bijna altijd een hoge lokale dampdruk. Een kelder of een kruipruimte waar 1 mm of 2 meter water in staat, of met een zandbodem, geeft evenveel dampdruk. Wanneer er in de kruipkelder ook nog weinig verluchting is, dan zit je al snel aan 95 - 100 % relatieve luchtvochtigheid. Bij 18 °C resulteert dit in een dampspanning van 2.065 Pa in een kruipkelder. Indien het op het gelijkvloers 21°C is bij 50 % RV dan heb je daar een dampspanning van maar 1244 Pa. In de bouwfysica wil alles in evenwicht blijven en zal de hoge dampdruk naar plaatsen willen migreren met een lagere dampdruk. Het gevolg hiervan is dat de lucht op het gelijkvloers het vocht van de kruipruimte of kelder opneemt waardoor de luchtvochtigheid in de leefruimte stijgt. Als het buiten 7°C is bij 95 % RV, dan is er buiten een dampspanning van maar 952 Pa. Met ander woorden is de dampspanning buiten veel lager dan binnen en zal het vocht doorheen de muren naar buiten willen. Op zich is dit geen probleem, maar het vocht uit de woonkamers van 21°C bij 65 RV condenseert op een dauwpunt bij +14,2°C.

Dit probleem stelt zich ook in woningen zonder een kelder of kruipruimte. Bij de meeste woningen is de maaiveldzone niet of onvoldoende waterdicht afgewerkt. Het gevolg hiervan is dat de vloer van het gelijkvloers vochtig of nat blijft. Het verdampen van al dit vocht koelt de vloer en de woning permanent af. Dit kost je ook nog een 15 – 30 % op je verwarmingskosten.

Om interne condensatie in spouwmuren of buitenisolatie te vermijden, is het dus uitermate belangrijk om je woning dampdicht aan te passen. Dit kan aan de binnenzijde of aan de buitenzijde indien je met voldoende dikke isolatieplaten werkt, voorzien van een dubbel dampscherm. Met het ECOBEN-systeem los je gelijk alle voorgaande problemen op en bespaar je dubbel.

Eddy Cruysberghs

Bouwkundig adviseur / Vochtexpert

www.cruysberghs.be

 

Gratis WK-voetbal!

Iedereen Duivel deze dagen, maar een tripje naar Brazilië is een kostelijke grap. Zin om gratis en voor niets de Dries Mertens in u naar boven te halen en de enige echte Wk-voetbal tegen de netten te trappen op de lokale grasmat? Vul dan dit formulier in en ontvang een gratis WK-voetbal!

Deel dit artikel:
Onze partners