Wat indien je als architect een opdracht krijgt voor een wettelijk beschermd monument of gebouw met erfgoedwaarde? Met deze cursus informeert Vitruvius Academy architecten die voor het eerst in aanraking komen met erfgoed over o.a. de heersende regelgeving, de te nemen stappen en de mogelijke samenwerkingen. Zo zet je als architect goed geïnformeerd je eerste stappen in het ontwerpen voor erfgoedgebouwen.
Een algemene inleiding wordt gegeven door Nathalie Van Roy van Agentschap Onroerend Erfgoed. Ze licht het wetgevend kader toe waarbinnen je als architect moet werken. Welke types beschermingen bestaan er en welke regelgeving is er op van toepassing? Welke steunmaatregelen bestaan er? Wat moet toegevoegd worden bij de omgevingsvergunningsaanvraag? Met welke termijnen moet rekening gehouden worden?
Tijdens het tweede deel focust architect en lector Philippe Lemineur (Origin Architecture & Engineering) op de stappen die je doorloopt bij de renovatie of restauratie van een monument of gebouw met erfgoedwaarde. Wat is het belang van het voortraject? Wat is de rol van de verschillende partijen zoals een bouwhistoricus of restauratie-architect en wat kan je als architect van hen verwachten? Hoe maak je een waardestelling en welke ‘restauratiefilosofie’ hanteer je best: welke ingrepen zijn het best voor het voortbestaan van het monument?
Ten slotte brengen architecten Wouter Callebaut (Callebaut architecten), Gert Somers (Ono architectuur) en Bart Biermans (HUB) enkele praktijkvoorbeelden. Hoe hebben ze als architect-ontwerper deze monumenten benaderd? Welke keuzes werden doorheen het project gemaakt? Welke samenwerkingen werden aangegaan? Elk geeft de specifieke aandachts- en leerpunten mee en vertelt over de voldoening die dergelijke projecten hen geven.
Praktische informatie
ROESELARE: Di 11 februari 2020
Fabriekspand, Veldstraat 59, 8800 Roeselare
ANTWERPEN: Di 18 februari 2020
Spiegelzaal, Meir 50, 2000 Antwerpen
GENT: Di 3 maart 2020
Augustijnenklooster, Academiestraat 1, 9000 Gent
TIJDSTIP
Keuze uit 3 locaties. Ontvangst vanaf 13.00u. Aanvang om 13.30u stipt, einde omstreeks 18.00u.
DEELNAMEPRIJS
Leden NAV en AiNB: € 175,00
Niet-leden: € 250,00
Tot 30% korting met de KMO-portefeuille.
Opleidingspremies mogelijk via Liberform.
Deze bijdrage geeft recht op deelname aan het volledige programma, lesmateriaal en catering.