Oplevering hoogste houten woongebouw van Rotterdam in zicht

SAWA ligt in hartje Rotterdam, in de Lloydstraat. Het gebouw zal voorzien in 109 appartementen – een mix van koop en huurwoningen – en enkele ruimtes voor horeca en maatschappelijke voorzieningen, gelegen in de plint van het gebouw. Voor Mei architects and planners waren vier zaken leidend bij het ontwerp: het gebouw moest een zo laag mogelijke CO2-voetafdruk hebben, demonteerbaar zijn, zo goed mogelijk bijdragen aan de biodiversiteit in de stad en zo mensgericht mogelijk zijn.

CLT en glulam

Die insteek leidde tot een gebouw waarvan de hoofddraagconstructie volledig is gebouwd uit CLT en glulam, gemaakt van bomen uit bossen in Duitsland die duurzaam beheerd worden; voor elke gekapte boom werden vier nieuwe bomen van verschillende soorten geplant.

De houten hoofddraagconstructie, met CLT-vloeren met erbovenop droge ballast in plaats van (gegoten) beton, slaat zo’n 5.000 ton aan CO2 op en zit volledig omkeerbaar in elkaar.

Aanpasbare ruimtes met zichtbaar hout

Om het effect van de warmte uitstraling van hout op de mens te maximaliseren, werd het hout in de woningen, galerijen en balkons zo veel als mogelijk in het zicht gehouden. Doordat de hoofddraagstructuur van het gebouw bestaat uit vloeren, balken en kolommen, zijn de woningen in SAWA in hoge mate vrij indeelbaar. Die aanpasbaarheid draagt bij aan de toekomstbestendigheid van het gebouw.

Alle andere bouwmaterialen waaruit SAWA bestaat zijn zo veel als mogelijk biogebaseerd.

Groene gevel

Uiterlijk zullen vooral de groene gevels de nieuwe woontoren kenmerken. Die worden gevormd door maar liefst zeshonderd strekkende meters aan vaste bloem- en plantenbakken. Stadsecologen en biologen werden betrokken bij het kiezen van de bloemen en planten. Zij kozen de flora in functie van onder meer de zonoriëntatie van elke gevel en de diersoorten – vlinders, vogels, vliegen en kruipende insecten … – die er worden door aangetrokken. Op en aan de woontoren komen zo’n 140 nestkasten voor vogels en vleermuizen, met op het dak een echt penthouse voor de slechtvalk – een vogelsoort die Rotterdam graag aandoet gezien de vele hoge gebouwen om op te nestelen. De groene gevels zullen dus bijdragen aan de biodiversiteit in de stad.

Daarnaast helpen ze uiteraard ook wateroverlast en het hitte-eilandeffect te reduceren. En het groen heeft vanzelfsprekend ook een positief effect op de gezondheid van de toekomstige bewoners van SAWA.

Energieneutraal

Zonnepanelen op het dak en een CO2-gestuurd ventilatiesysteem in alle appartementen zorgen ervoor dat SAWA kan uitpakken met een EPC van 0 of met andere woorden energieneutraal is.

Door de mix van huur- en koopappartementen, waarbij de prijs van verschillende woningen bewust betaalbaar wordt gehouden, zal SAWA een zo breed mogelijk publiek aantrekken. Met onder meer een eigen moestuin en deelwagens moet het gebouw ontmoeting tussen de verschillende bewoners faciliteren.

Hoewel het project, waarvan de realisatie begon in augustus 2022, nog niet af is, werd het al beloond met verschillende architectuurprijzen. Medio volgend jaar moeten de eerste woningen in SAWA opgeleverd worden.

Deel dit artikel:
Onze partners