OPROEP. Opmaak van masterplan en haalbaarheidsstudie voor site Kouterstraat in Kalken

De gemeente Laarne zoekt een interdisciplinair ontwerpteam voor de opmaak van een masterplan en de bijbehorende financieel-economische haalbaarheidsstudie voor de site van de bejaardenwoningen aan de Kouterstraat en zijn directe omgeving in Kalken. Geïnteresseerde teams kunnen zich aanmelden door het interesseformulier in te vullen voor dinsdag 17 oktober om 11uur.

De te onderzoeken site in Kalken (Laarne) beslaat ongeveer vier hectare en omvat een woonzorgcentrum, bejaardenwoningen en enkele percelen in private eigendom. In de nabijheid bevinden zich twee scholen, het sportcomplex Kruisen-Kouter en een buitenschoolse kinderopvang. Beide scholen zullen in de nabije toekomst het voorwerp uitmaken van een nieuwbouwdossier: er komt een nieuwe schoolsportzaal die gedeeld gebruik, ook door derden, toelaat.

Langs het WZC Hof ten Kouter werden in de jaren 1980 een twintigtal gekoppelde bejaardenwoningen gerealiseerd op een perceel in eigendom van de gemeente (0,5 hectare in woongebied). Gezien het ongewone bouwprocedé dat indertijd werd aangewend, zijn deze woningen bouwfysisch in slechte staat. Verschillende woonentiteiten staan ondertussen leeg. Een nieuwe visie voor deze site dringt zich dus op.

De ambitie voor de site is te evolueren naar een groene, multifunctionele omgeving waar het aangenaam leren, werken, rusten en leven is voor de hele buurt. Gezien de verschillende gebruikers (jongeren, senioren, bezoekers, omwonenden, …) is een veilige afwikkeling van verkeersstromen op en naar de site uitermate belangrijk. Er moet ook op een verantwoordelijke manier worden omgegaan met de beschikbare ruimte.

Op het eigen perceel wil het lokaal bestuur opnieuw enkele wooneenheden realiseren en evolueren naar een inclusieve plek die een ruimtelijke en maatschappelijke meerwaarde biedt voor de bewoners en de verschillende actoren in de buurt. Innovatieve woonvormen, al dan niet exclusief voor de specifieke doelgroep van ouderen of zorgbehoevenden, in combinatie met betaalbaar wonen voor jonge gezinnen, sociale (ouderen)woningen, … kunnen onderzocht worden. Ook de ontwikkelingsmogelijkheden op de percelen van de private eigenaars binnen de site moeten worden onderzocht. Doel is het realiseren van een verkeersveilige wijk met een duurzaam karakter, kwaliteitsvolle publieke ruimte en een versterkt sociaal weefsel.

De volledige studieopdracht omvat de opmaak van een integraal benaderd masterplan gekoppeld aan een financiële haalbaarheidsstudie en een concrete uitvoeringsstrategie. Om de kwaliteit van de vervolgprocedure te bewaken, verwacht het lokaal bestuur advies over de fasering en timing, de projectorganisatie, mogelijke samenwerkingsverbanden, richtlijnen voor kwaliteitsbewaking enzovoort. De sociale, ecologische en financiële dimensie zijn alle even belangrijk. Relevante partners (WZC, buren, scholen, sociaal huis, ...) worden in kaart gebracht en betrokken in de ontwikkelingsvisie. De studie geeft daarmee vorm aan het ontwikkelingspotentieel van het gebied, en biedt inzicht in de procedurele en financiële consequenties van de toekomstige ontwikkeling.

Het masterplan zal een ruimtelijk kwalitatief kader vormen voor de toekomstige ontwikkeling van de percelen binnen het projectgebied. Eventueel kan de opdracht worden uitgebreid met de opmaak van een bestek voor het aanstellen van een ontwerper voor de ontwikkeling op het perceel in eigendom van de gemeente Laarne en met een supervisieopdracht over deze ontwikkeling.

Voor deze opdracht zoekt het lokaal bestuur van Laarne een multidisciplinair team dat bereid is een proces te lopen, gebaseerd op dialoog en experiment, en daarbij zelf nieuwe ideeën aanreikt qua aanpak, methodiek, integrale duurzaamheid en beeldkwaliteit. Naast stedenbouwkundige en architecturale expertise is voor het onderzoeken van de financiële haalbaarheid van de voorgestelde (herbestemmings)scenario’s ook vastgoedexpertise vereist.

Deel dit artikel:
Onze partners