OPROEP. Pitch nu je idee voor de woonidee-award 2024

Met de WOAW, de jaarlijkse woonidee-award, zoekt de provincie Antwerpen jonge, geëngageerde creatievelingen met innovatieve woonideeën. Laatstejaarsstudenten aan een hogeschool of universiteit en onderzoekers of professionals tot 35 jaar die een maatschappelijk verschil willen maken, kunnen hun voorstel indienen, en dit nog tot 31 oktober 2024.

Inhoudelijk moeten die ideeën aansluiten bij minstens twee van de vier richtinggevende thema’s uit de provinciale beleidsnota Wonen (duurzaamheid & circulariteit, veerkracht & gezondheid, beschikbaarheid & betaalbaarheid; en verhuismobiliteit & diversiteit van het woonaanbod).

De laureaat van de WOAW krijgt inhoudelijke ondersteuning van de provincie Antwerpen en een startbudget van 5.000 euro om het idee verder te ontwikkelen tot een concreet concept. Na een jaar wordt dat officieel voorgesteld aan beleidsmakers en professionele woonactoren, die er dan mee aan de slag kunnen gaan.

Hedendaagse woonuitdagingen

Ideeën indienen kan via een uitgebreide pitch van maximaal twee A4-pagina's, waarin je uitlegt waarom je concept innovatief is en essentieel om hedendaagse woonuitdagingen aan te pakken. Voorstellen moeten niet alleen een heldere omschrijving van het probleem en het idee bevatten, maar ook een beknopt stappenplan, potentiële partners, en het beoogde eindproduct.

Een beoordelingscommissie zal de inzendingen evalueren op basis van relevantie, meerwaarde en de kwaliteit van de pitch, waarna geselecteerde projecten gedurende een jaar begeleiding ontvangen en uiteindelijk hun resultaten presenteren aan een jury en het publiek.

Laureaten vorige edities

In 2023 won Eva O'Connor met haar bachelorproef over 'samenhuizen', waarin ze een industrieel gebouw in Borgerhout transformeerde tot een duurzaam wooncollectief. Haar ontwerp bevatte groene daktuinen en ruimtes voor economische activiteiten, die diversiteit en deeleconomie bevorderen, terwijl de balans tussen openbare en privéruimtes nauwgezet werd bestudeerd.

In 2022 behaalden Rune Degryse, Cassandra Van Peer en Pieter-Jan Lerno de overwinning met hun project 'Build to Rebuild'. Dit ontwerp introduceerde een circulair en budgetvriendelijk zelfbouwpakket dat de woonruimtes flexibel en aanpasbaar maakt met eenvoudig (de)monteerbare elementen, wat de dubbele plafondhoogte benut voor diverse woonconfiguraties.

 

Meer info over de WOAW en een link naar het deelnemingsformulier vind je hier.

Bron: Provincie Antwerpen
Deel dit artikel:
Onze partners