Woonmaatschappij Woonpunt Waas is op zoek naar een ontwerpteam voor het ontwerp en de uitvoering van een klimaatrobuuste inrichting van een doorwaadbaar binnengebied en de ontsluiting van een bestaande ondergrondse parking te Rupelmonde. Geïnteresseerde teams kunnen zich aanmelden door het interesseformulier in te vullen voor 26 september 2024 om 11uur.
De site is gelegen in het centrum van Rupelmonde, op een steenworp van het marktplein. De bebouwing heeft hier een uitgesproken dorps karakter en bestaat voornamelijk uit rijwoningen en bescheiden appartementen. Het bouwblok, ingesloten door de Geeraard de Cremerstraat en de Broekstraat, herbergt een ruim binnengebied waar in opdracht van Woonpunt Waas negen sociale koopwoningen worden gerealiseerd. De ontwerpopdracht hiervoor werd gegund via de Meesterproef 2022 (MP2207). Deze nieuwe opdracht staat op zich, maar beide ontwerpen dienen uiteraard volledig op elkaar te worden afgestemd.
Het binnengebied wordt gekenmerkt door dense bebouwing met een kleinschalig karakter en heeft een aanzienlijk reliëf. Voor de nieuwe woningen in het binnengebied wordt een patiotypologie gebruikt. De patio fungeert als tuinkamer en medieert tussen publieke en private ruimte. In de Broekstraat wordt gekozen voor een rijwoningtypologie. De noordelijk gelegen bebouwing in de Geeraard de Cremerstraat is eveneens in eigendom van Woonpunt Waas. Hieronder bevindt zich een niet ontsloten ondergrondse parking. De bedoeling van de huidige opdracht is om deze parking in het noordoosten te ontsluiten via de Broekstraat en waar mogelijk de doorwaadbaarheid tussen beide straten te realiseren op dorpsniveau.
Het binnengebied werkt op een grotere schaal en heeft een publiek karakter. Het dorp dringt binnen in het bouwblok. Het woonerf in het zuidwesten is autovrij, drie koopwoningen takken hierop aan. De ruimte voor de woningen wordt gedeeld door de bewoners. Het ontwerp van de sociale koopwoningen houdt rekening met de vraag naar parkeergelegenheid, maar op termijn kunnen de parkeerplaatsen wijken voor een extra fietsenstalling, groenaanleg en ontmoetingsruimte.
Voor de site werd een ruimtelijk uitvoeringsplan opgemaakt. Dit RUP bepaalt dat maximaal 40% van de projectzone mag worden bebouwd. Minstens 60% blijft dus over voor omgevingsaanleg. Dit biedt kansen voor een klimaatrobuuste, kwalitatieve inrichting van de niet bebouwde ruimte in het bouwblok, met het oog op collectief gebruik en vergroening. Het ontwerpteam dient dus op zoek te gaan naar een goede verhouding tussen groen en verharding, tussen het hellende terrein en de noodzakelijke voorzieningen, tussen openbaar en privaat karakter.
Voor deze opdracht worden volgende expertises verwacht:
Volgens de projectvoorwaarden van Wonen in Vlaanderen dient het team te bestaan uit minimaal een master in de ingenieurswetenschappen optie bouwkunde of een master in de industriële ingenieurswetenschappen optie bouwkunde of gelijkwaardig. Versterking van het team met een landschapsarchitect is een meerwaarde. Tevens wordt verwacht dat het ontwerpteam een globale raming kan opmaken voor de uitvoering van voorgestelde infrastructuurwerken.
De opdracht voor ontwerp en uitvoering van de infrastructuur en groenaanleg omvat volgende onderdelen:
Het ereloon voor de opdracht wordt berekend volgens de volgende formule:
PC = 104,8672 x KW -0.1941 x k
In deze formule is:
PC = het ereloonpercentage, afgerond tot 2 decimalen
KW = de kostprijs van de werken in euro, exclusief btw
k = de coëfficiënt, met maximum 2 decimalen, opgegeven in het offerteformulier van de ontwerper. De maximale waarde van deze coëfficiënt bedraagt 1,25.
De prijsherzieningen zijn inbegrepen in de kostprijs (KW) van de werken.
Het Team Vlaams Bouwmeester begeleidt het hele project en zal deel uitmaken van het adviescomité voor de gunning van de opdracht.