OPROEP. Wetteren - Masterplan Sint-Lodewijk

Sint-Lodewijk vzw zoekt een ontwerpteam dat de mogelijkheden tot reorganisatie, verbouwing en uitbreiding van de sites Den Binder en Diepenbroek kan onderzoeken. De resultaten hiervan moeten Sint-Lodewijk inzicht geven in de manier waarop de werking kan uitgebreid en geoptimaliseerd worden in harmonie met de bijzondere context. Geïnteresseerde teams kunnen zich aanmelden door het interesseformulier in te vullen voor 24 januari, 11uur.

Sint-Lodewijk vzw biedt onderwijs, zorg en ondersteuning aan kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking. Daarbij wordt steeds gehandeld vanuit het burgerschapsmodel: elke gebruiker heeft recht op een volwaardig leven en zorg op maat. We streven naar buurtvervlechting en geloven sterk in het principe van ‘zorgzame buurten’. We gaan er dan ook van uit dat deze principes een vertaling kennen in de ruimtelijke invulling van onze (toekomstige) sites.

De huidige werking is verspreid over drie locaties te Wetteren. Kinderen en jongeren kunnen terecht op de Campus Kwatrecht. De volwassenenwerking is uitgebouwd op de sites Diepenbroek en Den Binder, die zich op wandelafstand van elkaar bevinden in een rustige woonwijk. Den Binder beschikt over 24 kamers en vier aanleunwoningen. De focus ligt hier op zelfstandigheid bij het organiseren van de daginvulling. In Diepenbroek verblijven 20 bewoners in twee leefgroepen. Zinvolle dagbesteding wordt er aangeboden voor zowel externe cliënten als bewoners. De werking heeft zijn oorsprong in voormalige nursingtehuizen, waardoor veel van de cliënten sterk afhankelijk zijn en bijgevolg ondersteuning nodig hebben om hun leven zo kwalitatief en zelfstandig mogelijk uit te bouwen.

Om tegemoet te komen aan de bijkomende noden van de doelgroep wenst Sint-Lodewijk de werking uit te breiden op de sites van Diepenbroek en Den Binder. Het betreft onder meer een aanbod op maat voor jongvolwassenen, mensen met een niet aangeboren hersenletsel, mensen met een beperking en bijkomende psychische kwetsbaarheid, … Bijkomend streeft de vzw ernaar om de krappe personeelsmiddelen efficiënter in te zetten door bepaalde zorgvormen te centraliseren. Men denkt er bijvoorbeeld aan om alle dagbesteding te verhuizen naar site den Binder en dit te combineren met de woonfuncties die oproepbare nachtzorg nodig hebben. De site Diepenbroek kan dan volwaardig uitgebouwd worden voor alle bewoners die nood hebben aan permanente nachtzorg ter plaatse.

Op basis van ontwerpend onderzoek hoopt Sint-Lodewijk de haalbaarheid van deze toekomstplannen in kaart te brengen en inzicht te krijgen in:

  • de ruimtelijke potenties van beide sites
  • de mogelijkheden tot efficiënter ruimtegebruik
  • gerichte ingrepen zoals verhuisbewegingen, reorganisatie, uitbreiding, toevoeging van nieuwbouwvolumes

Om een eventuele uitbreiding van de site Diepenbroek mogelijk te maken, verwierf de vzw een aanpalend onbebouwd perceel gelegen langs de Diepenbroekstraat. Dit perceel heeft echter de gewestplanbestemming agrarisch gebied, net als het gebouw op de huidige site Diepenbroek. Een eventuele uitbreiding in relatie tot de bestaande bebouwing en de open ruimte zal slechts mogelijk zijn mits het bekomen van een planologisch attest. Dit vereist een zorgvuldige analyse van de context en bijzondere aandacht voor zuinig en efficiënt ruimtegebruik. Het is immers een uitdagende oefening om te onderzoeken of de ambities van Sint-Lodewijk verzoenbaar zijn met de specifieke ligging van de site Diepenbroek.

Vanuit stedenbouwkundig oogpunt moet onderzocht worden op welke manier de beide sites zich harmonieus kunnen verankeren in de wijk, zowel qua volumetrie, landschappelijke inpassing als mobiliteit. Architecturale expertise is nodig om de potenties voor reorganisatie en verbouwing in kaart te brengen, om de uitbreidingsmogelijkheden te onderzoeken en om na te denken over de gewenste uitdrukking van de gebouwen.

De gemeente Wetteren zal finaal moeten oordelen of een eventuele uitbreiding verenigbaar is met de ruimtelijke context en moet dan ook nauw betrokken worden tijdens het volledige traject. Sint-Lodewijk zal instaan voor de praktische en inhoudelijke organisatie van de overlegmomenten. Van de ontwerpers wordt verwacht dat zij het ontwerpend onderzoek en de mogelijke toekomstscenario’s verduidelijken met sprekend grafisch materiaal.

Voor deze opdracht worden volgende expertises verwacht: Architectuur en stedenbouw, landschap, basiskennis planologische instrumenten.

 

Het Team Vlaamse Bouwmeester begeleidt het hele project en zal deel uitmaken van het adviescomité voor de gunning van de opdracht. De Oproep aan geïnteresseerden heeft als doel om een lijst van geïnteresseerde ontwerpteams samen te stellen. Deze lijst zal de opdrachtgever in staat stellen om een keuze te maken van aan te schrijven ontwerpteams. Aan de aanmelding zijn geen rechten of plichten verbonden, noch voor de indiener, noch voor de opdrachtgever. De aanmeldingen zijn louter voor intern gebruik bij de opdrachtgever en het Team Vlaams Bouwmeester. De aanmeldingen zullen nergens bekendgemaakt worden.

Bron: Team Vlaams Bouwmeester
Deel dit artikel:
Onze partners