54 specialisten uit de sector van de groendaken en daktuinen en van retentiedaken en integraal hemelwatermanagement, een fabrikant van betontegels en een gepassioneerd promotor van natuur en biodiversiteit. Al deze gedreven professionals uit Nederland en België waren present op het jaarlijkse Profi-Seminar georganiseerd door Optigrün Benelux in het Van der Valk hotel in Haarlem.
Als marktleider draagt Optigrün het delen van kennis en het continu opleiden en informeren van zijn partners hoog in het vaandel. Jaarlijks worden dan ook de projectleiders, calculatoren, … van de Nederlandse en Belgische partners uitgenodigd voor een intensief tweedaags seminar.
Diverse onderwerpen
De lijst van onderwerpen die behandeld worden was zoals elk jaar weer zeer divers. Deze keer werd bijvoorbeeld actief ingezoomd op de meest recente ontwikkelingen op het vlak van daksubstraten. In het kader van de opkomst van retentiedaken en van de aandacht voor circulariteit en duurzaamheid worden – in samenwerking met lokale producenten – een aantal specifieke substraten onderzocht die hier beter kunnen op inspelen dan het traditionele, minerale Duitse substraat. Het resultaat is de ontwikkeling van een retentiesubstraat, een heemsubstraat en een circulair substraat, die momenteel projectgebonden in Nederland al leverbaar zijn en binnenkort ook in België zullen aangeboden worden.
Ook het belang van een intelligent hemelwaterbeheer werd uitvoerig behandeld: het vernieuwde programma van “drossel- en anstaurohren” en van inspectieschachten werd in detail bestudeerd en ook de werking van de intelligente hemelwaterafvoer Smart Flow Control werd uit de doeken gedaan. Meer en meer groeit het besef dat (hemel)water een kostbaar goed is en dat we het ons niet meer kunnen veroorloven om er nonchalant mee om te gaan en er mee te “morsen”. Elke druppel regenwater die we kunnen hergebruiken betekent een besparing van leidingwater en dat is voor een land dat meer en meer kampt met een watertekort zeker niet onbelangrijk.
Praktijk
De link met de praktijk ontbrak ook niet: zo werden twee recente projecten (Vogelhof in Utrecht en Jardin in Amsterdam) in groep geanalyseerd en besproken. Beide projecten zijn echte referentieprojecten op het vlak van integraal en intelligent hemelwatermanagement, waarbij de laatste ontwikkelingen in de praktijk ingezet werden.
Andere topics
Op de tweede dag was het tijd voor een aantal workshops rond onder andere kwaliteit en het probleem van de prijsvastheid en werd in kleinere groepen open en zeer intensief gediscussieerd over deze onderwerpen.
Er was ook nog aandacht voor de Optigrün oplossingen voor Solargroendaken, Optisafe dakbeveiligingssystemen en de windproblematiek en tenslotte kwamen nog twee externe partijen de tweede dag afsluiten.
Paul Heerkens van Zoontjens kwam de samenwerking op het vlak van multifunctionele retentiedaken toelichten en Gert-Jan Koopman en Bart Kersschot van Natuurpro kwamen de aanwezigen warm maken voor het belang van de biodiversiteit en hoe een natuurdak of intensieve daktuin daartoe kunnen bijdragen.
Na afloop van de twee zeer intensieve dagen kwamen de aanwezigen unaniem tot het besluit dat Optigrün met recht en reden Europees marktleider is en vandaag al bezig is met de oplossingen en uitdagingen van de volgende tien jaar.