OPTIGRÜN SOLAR SOLon: het verticale PV-systeem voor groendaken

Met OPTIGRÜN SOLAR SOLon brengen Optigrün en SOLYCO een solargroendaksysteem op de markt dat PV-panelen en groendaken optimaal combineert. Door de zeer eenvoudige en gebruiksvriendelijke opstelling en montage is het systeem zowel voor nieuwbouw als voor renovatie geschikt. Het kan ook toegepast worden op bestaande groendaken. De dubbelzijdige panelen worden verticaal opgesteld waardoor er een gelijkmatige toevoer is van licht en water naar de beplanting en het onderliggende groendak zich optimaal kan blijven ontwikkelen. Op basis van BENG -eisen of eigen wensen kan zonne-energie maximaal benut worden.

Om het stadsklimaat te verbeteren en leefbare steden te creëren, is een breed scala aan aanpassingsmaatregelen nodig. Vanwege de beperkte beschikbare ruimte is het noodzakelijk om multifunctioneel gebruik te maken van de bestaande dakoppervlakken. Een OPTIGRÜN SOLAR SOLon-groendak combineert de voordelen van groendaken en een PV-systeem.

Bovendien heeft de symbiose van de systemen nog meer positieve effecten. De combinatie met een groendak kan door de lagere oppervlaktetemperatuur leiden tot een verhoging van het rendement van de zonnepanelen. Daarnaast zorgt de verticale opstelling voor optimale omstandigheden voor de ontwikkeling en het functioneren van een groendak. De energieopbrengst van het verticale systeem is vergelijkbaar met een conventionele oost-west opstelling van de zonnepanelen.

Voordelen van een verticaal PV-systeem op een rijtje

  • Hoge elektriciteitsopbrengst, vergelijkbaar met een conventioneel solargroendak
  • Hoogwaardige dubbelglasmodules met hoog dubbelzijdige coëfficiënt en hagelbescherming
  • Montage achteraf op bestaande groendaken mogelijk
  • Zeer laag gewicht van 12-22 kg/m² (eigen gewicht incl. ballastvoeten die soms nodig zijn)
  • Onderling verbonden systeem, beveiligd tegen verschuiven door winddruk, geen onstaan van windzuiging
  • Gelijkmatige toevoer van licht en water naar de vegetatie. Het groendak kan zich ongehinderd ontwikkelen
  • Onderhoud aan de groendaken is zonder problemen mogelijk
  • Minder problemen bij toepassing zonnepanelen en valbeveiliging in randzones
  • Geïntegreerde kabelgeleiding
  • Zeer eenvoudige en snelle montage door groeninstallateur, E-aansluiting door E-installateur
  • Gecertificeerd volgens IEC 61215, IEC 61730, IEC 61701, IEC TS 62804 (kwaliteit- en veiligheidseisen voor zonnepanelen)

Gecertificeerd en getest

OPTIGRÜN SOLAR SOLon is het resultaat van uitgebreid onderzoek, waaronder windtunneltests. Het systeem kan met relatief weinig ballast op een veilige manier worden geïnstalleerd en is daarom ook geschikt voor daken met geringere belastbaarheid.

De voordelen van OPTIGRÜN SOLAR SOLon komen naar voren in combinatie met nieuwe of bestaande groendaken. De verticale stand zorgt ervoor dat de vegetatie gelijkmatig wordt voorzien van licht en water, waardoor het groendak zich optimaal kan ontwikkelen. De energieopbrengst van het verticale systeem is vergelijkbaar met die van een conventioneel solargroendak met oost-west opstelling. Zelfs opbrengstverliezen als gevolg van sneeuwval kunnen op deze manier tot een minimum worden beperkt. OPTIGRÜN-SOLAR SOLon is daarom een economisch interessante oplossing voor solargroendaken.

Engagement voor het Klimaatdak

Het systeem kadert in de tendens naar multifunctionele daken en in het engagement van Optigrün voor het Klimaatdak, zoals gelanceerd door Embuild en Buildwise.  Daar waar tot voor kort een keuze moest worden gemaakt tussen ofwel zonnepanelen ofwel een groendak, biedt dit systeem de mogelijkheid om beide te combineren.

En in tegenstelling tot de vorige systemen, waar het groendak slechts moeilijk tot ontwikkeling kwam wegens gebrek aan zonlicht en water, krijgt het hier alle kansen om tot een volwaardig en bloeiend groendak uit te groeien.

 

Optigrün is marktleider op het gebied van slimme systemen voor groendaken, daktuinen en regenwatermanagement en is al meer dan 50 jaar succesvol actief in de bouwsector.

SOLYCO, de zonne-energie-expert, is al meer dan 20 jaar actief op het gebied van fotovoltaïek en staat voor innovatieve producten en toekomstgerichte systemen.

Door het bundelen van expertise en tientallen jaren ervaring op het gebied van groendaken en energieopwekking bieden de twee bedrijven OPTIGRÜN en SOLYCO ontwikkelaars, gebouweigenaren, woningcorporaties en VVE’s een doordachte en economische oplossing voor multifunctioneel dakgebruik.

Deel dit artikel:
Onze partners