De Orde van Architecten – Vlaamse Raad wil dat het btw-tarief voor wie een huis sloopt en heropbouwt in heel Vlaanderen daalt van 21% naar 6%. De vraag wordt gesteund door de nieuwe minister van Financiën en Begroting, Matthias Diependaele (NV-A), en de partijen Open Vld en CD&V.
Nu betaalt u in de meeste gemeenten 21% btw op een nieuwbouwwoning en 6% btw als u een woning renoveert. Grofweg is het zo dat minstens de helft van de te renoveren woning moet blijven staan en dat de woonoppervlakte maximaal verdubbeld mag worden. Van die regeling wordt vaak misbruik gemaakt. Mensen dienen plannen in om een huis te renoveren, maar stiekem slopen ze het huis bijna volledig en zetten ze een nieuwbouwwoning, waarop ze maar 6% btw betalen. Zo bericht de VRT-nieuwsredactie vandaag.
"Meer dan de helft van de totaalrenovaties is voor discussie vatbaar, omdat de regelgeving rond het toekennen van het btw-tarief niet eenduidig is," zegt Marnik Dehaen voorzitter van de Orde van Architecten.
Woont u in één van de 13 Vlaamse centrumsteden (Oostende, Brugge, Roeselare, Kortrijk, Gent, Dendermonde, Aalst, Sint-Niklaas, Antwerpen, Mechelen, Leuven, Hasselt en Genk), dan kunt u niet alleen renoveren, maar nu reeds een woning slopen en heropbouwen aan het verlaagde btw-tarief van 6%.
De Orde van Architecten - Vlaamse Raad wil dat de regeling in heel Vlaanderen geldt. Marnik Dehaen: "Nu de woonbonus wordt afgeschaft, maakt een verlaagd btw-tarief het voor jonge gezinnen weer een stuk betaalbaarder om een woning te herbouwen. Een gelijktrekking van het btw-tarief is een stimulans om echt ingrijpend te renoveren, het verouderde gebouwenpatrimonium eindelijk grondig te vernieuwen en kwaliteitsvol te verdichten. Aan de gemeenten wordt gevraagd om werk te maken van een duidelijke afbakening van de woonkernen. Ook ons milieu wint erbij, want geheel nieuwe woningen zijn veel minder energieopslorpend dan slechte renovaties." De overheid genereert dan weer meer werkgelegenheid, want door het misbruik in te perken zal de "officiële economie" aangroeien.
Steun uit politieke hoek
Matthias Diependaele, de nieuwe minister van Financiën en Begroting, steunt de vraag van de Orde van Architecten. "Ik ondersteun de vraag die zij stellen. In het Vlaams regeerakkoord staat ook dat we bij de federale overheid zullen aandringen op een btw-verlaging voor vernieuwbouw. Dat betekent dat als mensen een huis slopen om een nieuw te bouwen, dat ze dat moeten kunnen doen aan zes procent", zo zei Diependaele vandaag in het Radio 2-programma "De Ochtend". Vlaanderen dringt al langer aan op zo'n btw-verlaging.
Ook Open Vld steunt de vraag voor een btw-verlaging. Open Vld-Kamerleden Christian Leysen en Kathleen Verhelst willen daarvoor een wetsvoorstel indienen. "De verlaging van het btw-tarief zorgt niet enkel voor meer energiezuinige woningen, het maakt nieuwe woningen ook meer betaalbaar voor jonge gezinnen. De verlaging moet opgenomen worden in een nieuw federaal regeerakkoord, maar intussen dienen wij al een wetsvoorstel in", zeggen Leysen en Verhelst dinsdag in een persbericht. Leysen voegt er wel aan toe dat de maatregel geen vrijgeleide mag zijn om de begroting "verder te laten ontsporen". "Ter compensatie moet gezocht worden naar bijkomende efficiëntiewinsten in het overheidsapparaat", klinkt het.
Ook CD&V is van plan een eerder voorstel voor de tariefverlaging opnieuw in te dienen in de Kamer. Dat laat CD&V-Kamerlid Leen Dierick weten.