Oude dag in negentiende-eeuws kasteelpark

Op 1 oktober 2019 namen de bewoners van WZC Maria Assumpta in Dilbeek hun intrek in een gloednieuw woonzorggebouw. Hun voormalige stek, die zich 100 meter verderop bevond, dateerde uit de jaren 60 en voldeed niet meer aan de hedendaagse normen. Laurijssens Architects ontwierp voor zorgverlener Vulpia een langgerekt geheel dat perfect gedijt in het negentiende-eeuwse kasteelpark met beschermde bomen en kleurrijke beplanting.

De historische waarde van het parkdomein langs de Henri Moeremanslaan respecteren en tegelijkertijd toch een toekomstgerichte nieuwbouw optrekken die de voormalige woonzorgvolumes op de site (‘Sint-Jozef’ en ‘Fatima’) kon vervangen: dat was de uitdaging bij de realisatie van WZC Maria Assumpta. Een delicate evenwichtsoefening, temeer omdat er enkel op de bestaande woonzorgzones mocht worden gebouwd. Maria Assumpta kwam dan ook in de plaats van het Sint-Jozefgebouw, aan de rand van het park en vlak naast het oude kasteel. Het Fatimagebouw, dat zich aan de andere kant van de site bevindt, zal in de nabije toekomst vervangen worden door een complex met 24 assistentiewoningen, terwijl het kasteel zich mag verheugen op een grondige renovatie en een (gedeeltelijke) herbestemming.

 

Warme hotelsfeer

WZC Maria Assumpta bestrijkt een oppervlakte van 8.160 m² en heeft een capaciteit van 129 bedden. Wat meteen opvalt, is dat het complex een open karakter heeft. De inkomzone en de dagzalen zijn centraal gelegen, de gangen baden in het licht dankzij grote raampartijen en de kamers bieden een schitterend uitzicht op de groene parkomgeving. Gezien de stijlvolle, hoogwaardige materialisatie en de dito afwerking heeft het interieur bovendien veel weg van een luxehotel. Donkere houttinten, gouden accenten, fraai meubilair, designverlichting, doordacht gekozen en strategisch gepositioneerde schilderijen en foto's, de haard in de lobby …: het zijn zaken die je niet meteen terugvindt in een klassiek ‘rusthuis’, maar die in Maria Assumpta een wereld van verschil maken qua woonbeleving. Het grand café met patioterras, de fitnessruimte, het kapsalon en de pedicure maken het plaatje compleet.

 

Beperkte visuele impact

Een doordachte inplanting was cruciaal, zeker omdat de nieuwbouw het kasteel en het omringende park niet mocht overvleugelen. Door de horizontale lijnvoering in de gevel blijft de visuele impact beperkt. Tussen de langgerekte stroken in wit pleisterwerk, die lijken te zweven dankzij de aanwezigheid van uitkragende terrassen op de kop van het gebouw, maken vooral hout en glas de dienst uit. Dit bezorgt het geheel een warme, hedendaagse uitstraling. De gelijkvloerse gevels zijn afgewerkt met donkere vezelcementplaten, waardoor het gebouw een echte ‘plint’ lijkt te hebben. Een bewuste keuze, want dit zorgt ervoor dat het geheel minder hoog oogt en dat het kasteel het centrale ankerpunt op de site blijft.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners