De voormalige veeartsenijschool in Gent ondergaat een grootschalige renovatie en wordt omgetoverd tot een kunstencampus voor zowel jongeren als volwassenen. De restauratieplannen werden onlangs onthuld door GO! Onderwijs en Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA). Met gebouwen die dateren uit de jaren 30 tot 50, genieten ze de status van beschermd erfgoed en dienden ze ooit als opleidingscentrum voor dierenartsen aan de Universiteit Gent tot 1996, toen de campus naar Merelbeke verhuisde.
De herontwikkeling van de site zal resulteren in een uitgestrekte kunstencampus voor zo'n 3000 studenten, diverse kunstopleidingen en met mogelijkheden voor zowel middelbaar als avondonderwijs. De totale kosten van het project bedragen circa 25 miljoen euro, waarbij Vlaanderen een erfgoedpremie van bijna anderhalf miljoen euro verleent.
De werken zullen aanvangen eind 2025 en omvatten de restauratie van vier bestaande gebouwen, evenals de toevoeging van een nieuwbouw met onder andere een ruime dans- en theaterzaal met uitzicht over de stad. Een deel van de muzieklokalen wordt ondergronds geplaatst om geluidsoverlast voor de buurt te minimaliseren.
Unieke geschiedenis
Francis Catteeuw van architectenbureau Compagnie–O, dat in een tijdelijk maatschap met Sabine Okkerse instaat voor het ontwerp, benadrukte voor VRT NWS de historische waarde van de site: "Op deze plek stond vanaf 1830 een casinogebouw. Er was een stadspark waar iedereen kwam flaneren. Het was de trekpleister voor de Gentse beau monde. De Floraliën vonden hier ook plaats. De site is in het verval beginnen te raken na 1913, toen vond de Wereldtentoonstelling plaats in Gent en verhuisden alle belangrijke activiteiten naar het Citadelpark.”
“De ongebruikte site aan de Coupure deed tijdens de Wereldoorlog even dienst als hospitaal en werd later overgenomen door de Universiteit Gent die er de prestigieuze opleiding voor dierenarts uitbouwde. Het complex kreeg vorm in samenspraak met de professoren. De lokalen van de veeartsenijschool zijn echt op maat gemaakt en zijn uniek in hun soort. Het is een droom voor een architect om hiermee aan de slag te gaan", besluit Catteeuw.
Vlaamse renovatiepremie
Terwijl GO! Onderwijs het grootste deel van de kosten draagt, ondersteunt Vlaanderen het initiatief met een aanzienlijke renovatiepremie van bijna anderhalf miljoen euro. Minister Matthias Diependaele benadrukte de bijzondere architectuur en erfgoedwaarde als redenen voor deze financiële steun.
Hoewel de stad Gent geen financiële bijdrage levert, toont schepen Filip Watteeuw (Groen) zich verheugd over de restauratie en nieuwe bestemming van het iconische gebouw. De scholengroep GO! Onderwijs hoopt dat de kunstencampus tegen 2030 operationeel zal zijn, waarbij de verkoop van panden aan De Poel en de Drabstraat extra fondsen zal genereren. De gebouwen van MUDA zullen worden overgenomen door het EINSTEIN Atheneum, dat momenteel kampt met plaatsgebrek.