Overstappen naar Archicad? Dit zijn de 7 meestgestelde vragen

Overschakelen op nieuwe software is altijd een beetje een sprong in het diepe. Maar wie niet waagt, niet wint: BIM-software als Archicad kan architecten en projectontwikkelaars immers heel wat voordelen opleveren. Wat moet je weten om die overgang zo soepel mogelijk te maken? Michelle Vrolix, BIM-specialist bij KUBUS, beantwoordt de 7 meestgestelde vragen.

1. Wat is de beste manier om over te stappen?

"Er is geen manier die voor iedereen werkt. De keuze hangt af van bureau tot bureau, maar de grootte van het kantoor kan een goede leidraad zijn. Bij grotere kantoren raden we aan om geleidelijk over te stappen. Zo heb je ademruimte om lopende projecten met oude software af te ronden en nieuwe op te starten met Archicad. Je kan namelijk makkelijk 2 softwarepakketten naast elkaar hebben lopen, en het gebruik van één pakket stapsgewijs afbouwen. Kleinere kantoren schakelen vaker cold turkey over."

 

2. Hoeveel licenties heeft mijn kantoor nodig?

"Ook dat is afhankelijk van de grootte van je kantoor. Daarbij vertrek je best van het aantal mensen dat tegelijk aan het modelleren zal zijn. Zijn er van de 10 medewerkers telkens 3 op de werf? Dan kunnen 7 licenties volstaan. Maar weet ook dat Archicad floating licenties heeft, wat betekent dat ze door meerdere personen gebruikt kunnen worden. Als je 2 mensen halftijds in dienst hebt, kunnen ze dus gebruikmaken van elkaars licentie en heb je in datzelfde kantoor slechts 6 licenties nodig. Bovendien hoef je niet alle licenties meteen aan te schaffen. Je kan dit gerust spreiden over een bepaalde periode en aanpassen naargelang de noden binnen je bureau.

Daarnaast moet je ook nadenken over het type abonnement dat het best bij je kantoor past. Ga je voor een upgradeabonnement, waarbij je jaarlijks de nieuwste versie krijgt? Of wil je genieten van de extra voordelen die een KeyMember-abonnement je kan bieden?"

 

3. Welke projecten lenen zich tot een overstap?

"Er wordt vaak gedacht dat er een specifieke vraag moet zijn naar een BIM-project, bijvoorbeeld vanuit de bouwheer, voor je overstapt naar BIM-software. Maar dat hoeft niet noodzakelijk. Werken met 3D-software levert vooral voordelen op voor jezelf. Al je plannen zijn met elkaar gelinkt, dus je maakt minder fouten én je kan veel sneller hoeveelheden genereren, bouwaanvragen exporteren, renders maken, enzovoort.

Vraag jezelf dus af: bij welke projecten wil ik die voordelen eruit halen? Dat kunnen nieuwe, maar ook lopende projecten zijn. Een project in uitvoeringsfase is misschien niet meer de moeite, maar een project dat nog naar een bouwaanvraag of aanbesteding moet, kan een goede oefening zijn. Door een bestaand project om te zetten, hoef je niet na te denken over het ontwerp en kan je focussen op de functionaliteiten van Archicad."

 

4. Hoe moet je Archicad implementeren in het team?

"Het is belangrijk dat het hele team mee is met het verhaal en de meerwaarde van de software inziet. Het is een goed idee om een BIM-specialist van KUBUS in te schakelen, die een demo kan geven voor het hele kantoor. Zo kan iedereen meteen zijn vragen en eventuele zorgen afvuren.

Kies je voor een geleidelijke overstap, dan kan je een team van voortrekkers samenstellen. Zij kunnen als eerste een cursus volgen en een project uitwerken. Zodra het volgende team de overstap maakt, zullen de voortrekkers al goed op weg zijn en kunnen zij vragen vlot beantwoorden. Daarnaast loont het om met meerdere personen tegelijk op cursus te komen. Collega's kunnen dan makkelijk bij elkaar terecht voor hulp. Ben je alleen, dan kan je natuurlijk altijd terugvallen op de BIM-specialisten bij KUBUS."

 

5. Hoe krijg je Archicad snel onder de knie?

"Veel hangt af van je eigen inzet, maar bij KUBUS reiken we je alle nodige info graag aan. We raden aan om te beginnen met onze basiscursus. Tijdens deze cursus word je klaargestoomd door een BIM-specialist en doorloop je in 4 dagen het hele pakket. Daarna is het aan jou: oefening baart kunst! Je wacht best niet te lang om van start te gaan met je eerste project in Archicad, zodat de leerstof nog vers in je geheugen zit.

Ook na de basiscursus kan je je kennis blijven bijschaven. Zo kan je via e-mail onze TechTips ontvangen en kan je in ons Helpcenter meer te weten komen over specifieke features of werkmethodieken. Bovendien organiseren we maandelijks een online ArchiCafé, waarbij je alles leert over een bepaald onderwerp, zoals de renovatietool of de nieuwste versie van Archicad."

 

6. Welke rol speelt KUBUS bij het overstapproces?

"Naast begeleiding bij je overstap kan een van onze specialisten ook een template van a tot z voor je uitwerken, afgestemd op jouw bureaustandaard. Ook kan je bij een KeyMember-abonnement rekenen op de nodige support: je kan bellen, chatten en mailen met ons supportteam. Dat team bestaat volledig uit bouwkundigen die vertrouwd zijn met de praktijk. Heb je een groter probleem, dan kan je altijd een beroep doen op onze nauwe contacten met Graphisoft."

 

7. Welke kantoren maakten de overstap al?

"Er zijn al heel wat kantoren, van grote architectenbureaus tot kleine eenmanszaken, die samen met KUBUS de overstap naar Archicad gemaakt hebben. En dat in zowel Nederland als België."

 

Wil je graag een aantal referenties van gelijkaardige bureaus als het jouwe? Neem dan contact op met KUBUS. Je kan ook altijd een gratis adviesgesprek inplannen om meer te weten te komen over de mogelijkheden van Archicad voor jouw kantoor.

Bron: KUBUS
Deel dit artikel:
Onze partners