PAF community in gesprek met Duitse architect Karin Hartmann

De Duitse architect Karin Hartmann onderzoekt en schrijft over bouwcultuur en de raakvlakken daarvan met feminisme. Met het boek Black Turtleneck, Round Glasses: Expanding Planning Culture Perspectives onderzoekt ze vanuit een intersectioneel feministisch perspectief de structurele oorzaken die veel vrouwen uit het vakgebied duwen. Op dinsdag 23 mei komt Hartmann naar Antwerpen om te spreken over haar bevindingen, waarna ze in kleine groepen met de aanwezigen in gesprek gaat.

Karin Hartmann is architect en auteur, en lid van de Bund Deutscher Architektinnen und Architekten (BDA). Ze is de eerste voorzitter van het carrièrenetwerk voor vrouwelijke architecten, architektinnen initiative nw (ai nw). Met het boek 'Black Turtleneck, Round Glasses: Expanding Planning Culture Perspectives' brengt Hartmann een aanklacht tegen het gebrek aan genderbalans en diversiteit in de architectuurpraktijk. Hoe kunnen architectuuronderwijs en -discussies en het zelfbeeld van de sector diverser worden? Waar ontbreken de ervaringen van een pluralistische samenleving in de gebouwde omgeving? Hoe kunnen we een culturele verandering teweegbrengen in de planning en de architectuur?

Inschrijven voor de lezing kun je hier. Tijdens de PAF Boekenclub op 7 juni wordt er verder ingegaan op het boek van Karin Hartmann. Met een reeks van live en online gesprekken en een boekenclub over feminisme en architectuur bouwt PAF aan een community waarin vrouwen, en iedereen die zich betrokken voelt, hun ervaringen over de architectuurpraktijk kunnen delen, de achterliggende structuren onderzoeken, en dromen over een meer inclusieve sector. Het project eindigt in een manifest, als collage van ervaringen, inzichten en kennis, met als doel te bouwen aan een sector die ontwerpt met en voor iedereen.

Bron: PAF
Deel dit artikel:
Onze partners