Our Domain in Rotterdam is een terrein dat leegstond sinds het bombardement op Rotterdam in 1940. Nu is er een hoogbouw gerealiseerd die het verleden herdenkt en nieuw leven geeft aan deze onrustige plek.
Het project Our Domain in Rotterdam gaat over een leegte, een terrein dat leegstaat sinds het bombardement op Rotterdam in 1940 en een dilemma waarvan weinigen dachten dat het verholpen kon worden. Hoewel de rest van de stad al lang was herbouwd, was dit driehoekige stuk stadsafval als een gapende wond of een lelijk gat in een rij tanden.
poort naar de stad
De ruimte, gelegen op een markant punt aan de Wijnhaven naast de Hogeschool Rotterdam, was te klein en te onhandig van vorm om investeerders te interesseren. Tangram Architecten heeft nu een hoogbouw gerealiseerd die niet alleen onderdak biedt aan studenten, maar in combinatie met de torenflat aan de overzijde van de weg ook een poort naar de stad vormt. Het grondplan van de verdiepingen aan de voet van het gebouw volgt heel precies de contouren van het bouwperceel.
Elke beschikbare vierkante meter is benut in deze uiterst dichte stedelijke omgeving. De architecten geven de bovenverdiepingen meer ruimte, breken af van het smalle grondvlak en creëren een verspringende voorgevel met gegroepeerde verdiepingen die boven de lijn van het gebouw eronder uitsteken. Dankzij deze aanpak konden ze de oppervlakte maximaliseren en ruimte creëren voor meer dan 600 appartementen op de bovenste verdiepingen.
De benedenverdiepingen, waar zich een restaurant, winkels, kantoren en een bibliotheek bevinden, zijn open voor het publiek, waardoor de architecten er niet alleen in slagen de ruimte optimaal te benutten, maar ook een verbinding met de omgeving te creëren. Het gebouw en de kade zijn met elkaar verbonden, evenals de kade en de brug.
nieuwe relaties
Het vroegere gat is niet alleen gedicht, maar er zijn ook nieuwe relaties ontstaan binnen de stedelijke context, waarbij de herinneringen aan puin en bomschade niet alleen tot het verleden behoren. Dit is vooral te danken aan de gevel: deze is in delen van verschillende hoogte en aan elke zijde op een andere manier vormgegeven: een glazen gevel hier, een aan de achterzijde geventileerde ALUCOBOND®-panelengevel met stansramen daar. De verschillende gevels benadrukken het gestapelde volume van het gebouw.
De ALUCOBOND®-gevel heeft nog meer te bieden. De speciale PANELOX® composietpanelen volgen een bijzonder patroon in AluBronze 01 en AluBronze 03. Op basis van een oude zwart-witfoto van de bomresten op het terrein hebben de architecten dit patroon ontwikkeld en gebruikt om het beeld van ruïnes, verwoesting en cesuur op de nieuw ontworpen gevel vast te leggen.
tweelaagse textuur
Naast het frisse, jeugdige leven dat zij aan deze onrustige plek hebben gegeven, wordt het verleden herdacht. Dankzij de PANELOX®-technologie is het oppervlaktepatroon niet slechts een tweedimensionale kleurenprint. De tweelaagse textuur, die binnen elk paneel verschillende reflectiegraden creëert en voortdurend verandert afhankelijk van de lichtinval en het perspectief van de kijker, zorgt ervoor dat het oppervlak er echt driedimensionaal uitziet.