Parel van glas en licht siert Antwerpse skyline (POLO Architects)

207 appartementen en penthouses, verdeeld over twee woontorens van veertien verdiepingen: dat is Louise Marie in een notendop. Met zijn hoogte van ruim 60 meter springt het nieuwe residentiële complex aan de Antwerpse Singel meteen in het oog. Ook de transparante architectuur maakt er een ware eyecatcher van, met dank aan de vele raampartijen en het imposante glazen scherm dat beide gebouwen met elkaar verbindt.

Louise Marie is een vooruitstrevend project van CORES Development, gelegen op de hoek van de Karel Oomsstraat en de Desguinlei. Op de plaats van het voormalige gelijknamige kinderziekenhuis verrezen twee stijlvolle woontorens, naar een ontwerp van POLO Architects. Het doel was tweeledig: enerzijds een nieuw landmark aan de Antwerpse skyline creëren, anderzijds het woon- en leefcomfort maximaliseren. Missie geslaagd, want deze ‘parel van glas en licht’ is een lust voor het oog. Dankzij ruime raampartijen en uitpandige terrassen kunnen de bewoners optimaal genieten van panoramische uitzichten op de Scheldestad en het groene binnengebied met parktuin en waterpartijen. Kers op de taart is het grote glazen scherm dat aan de kant van de Singel tussen beide gebouwen gespannen is en dat beschutting biedt tegen weer, wind en verkeerslawaai. Dit alles maakt van Louise Marie een oase van rust.

 

Grote afmetingen op grote hoogte

Een hoogwaardig project met een sterke identiteit als Louise Marie vergt bijzondere oplossingen. Zeker op het vlak van buitenschrijnwerk en beglazing werd alles uit de kast gehaald om het complex de beoogde ‘verleidelijke transparantie’ te geven en tegelijk aan alle bijbehorende eisen te voldoen. Een kolfje naar de hand van Aliplast en Vorsselmans, die met veel plezier hun krachten bundelden. “De wooneenheden zijn voorzien van Star75-ramen en Ultraglide-schuiframen met gelaagd glas”, vertelt Els Uvyn, projectmanager bij Aliplast. “Vooral de grote (schuif)ramen van de penthouses op de bovenste verdiepingen, die tot 3 meter hoog zijn, vroegen bijzondere aandacht. De zwaarste wind- en waterlasten die de gebouwen te verwerken krijgen, komen terecht op de grootste schrijnwerkgehelen, dus er was heel wat rekenwerk nodig om alles op punt te stellen. Grote afmetingen op grote hoogte impliceert ook dikkere en zwaardere glaspartijen, dus het was eveneens belangrijk om het beslag daar optimaal op af te stemmen. Bovendien mocht de gebruiksfunctionaliteit er uiteraard niet onder lijden, dus dat had allemaal consequenties voor de keuze van de schuifraamsystemen en draaivleugels.”

 

Akoestisch microklimaat

Gezien de ligging aan de drukke Singel, was ook akoestiek een cruciaal aandachtspunt bij de keuze en de plaatsing van het buitenschrijnwerk. Het glazen scherm tussen beide gebouwen speelt in dit opzicht een hoofdrol. “Het scherm is maar liefst 47 meter hoog en 22 meter breed. Het creëert een akoestisch microklimaat in de gemeenschappelijke binnentuin. Vooral de thermische werking vormde een uitdaging bij de engineering en installatie van het scherm. Het was zaak om de zettingen van de betonstructuur van het scherm te laten rijmen met die van de twee gebouwen, zowel verticaal als horizontaal”, vertelt Stefaan Beyers, hoofd projectbouw bij Vorsselmans. “Aangezien het scherm uit grote glasgehelen en dito overspanningen bestaat en eveneens forse windlasten moet kunnen opvangen, hebben we een maatwerkextrusie uitgewerkt”, pikt Els Uvyn in. “Zo konden we alles correct dimensioneren en voor een stabiele verankering zorgen. Wat Aliplast sterk onderscheidt van veel andere systeemleveranciers is dat we een eigen extrusieafdeling hebben en bijgevolg specifieke projectoplossingen kunnen ontwikkelen. Daar hebben we zeker de vruchten van geplukt bij de realisatie van Louise Marie.”

 

Prima tandem

Zowel bij Aliplast als Vorsselmans kijken ze met veel voldoening terug op dit uitzonderlijke project. “De gebouwen hebben een bijzondere gevelarchitectuur met variabele raamopeningen, waarbij de beglazing zeer bepalend is voor de algemene uitstraling. Het is uiteraard fijn dat we zowel op functioneel als esthetisch vlak ons steentje hebben kunnen bijdragen”, zegt Els Uvyn. “In technisch opzicht was dit voor ons een complexe en uitdagende klus, maar het eindresultaat is prachtig. We vinden het fijn om projectoplossingen op maat te ontwikkelen en buiten de standaardlijntjes te kleuren. Ook over de samenwerking met Vorsselmans zijn we erg te spreken. We zaten met schuifraamgewichten tot 500 kilogram en draaivleugelgewichten tot 160 kilogram, dus dat is niet min. Een project als Louise Marie vereist bovendien een constructeur die zowel de doorlooptijd op de werf als de specifieke logistieke flow van hoogbouw aankan. Vandaar dat Vorsselmans de aangewezen partij was om de installatie van het buitenschrijnwerk op zich te nemen. We hebben eens te meer bewezen dat we een prima tandem zijn!”

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners