Parijs bereidt zich voor op 'Verticaal Dorp' van Fuijimoto

De Japanse architect Sou Fujimoto won samen met de Franse architecten Nicolas Laisné en Dimitri Roussel de wedstrijd voor een nieuw ‘mixed-use’ project in Parijs met hun ontwerp ‘Verticaal Dorp’. Laisné en Roussel werkte al eerder samen met Fujimoto, onder andere aan een kegelvormig torengebouw in Montpellier. De ontwikkelaars van het project zijn La Compagnie de Phalsbourg en REI Habitat.

Het complex zal volledig in hout gebouwd worden en zal dienst doen als de nieuwe ‘toegangspoort’ tot de Parijse voorstad Rosny-sous-Bois. Een houten frame zal zich tot aan de 17e verdieping over het hele gebouw uitstrekken. Enkel de windvaste kern en onderste verdiepingen, inclusief de twee verdiepingen parking, zullen gemaakt worden van gewapend beton.

 

Klassiek Fujimoto

Op de renders zien we twee klassieke Fujimoto-gebouwen die met elkaar verbonden zijn via een brug. De gebouwen bestaan uit smalle, witte kolommen die onregelmatige luifels ondersteunen, dure glazen gevels en een overvloed aan beplante balkons en daken.

Het hoogste punt van dit verticaal dorp ligt op 50 meter en het wordt zo’n 120 meter lang. In totaal beslaat het 28200 m² waarvan 5300 m² kantoorruimtes, 17000 m² woningen en 5000 m² sociale woningen. Zo’n 6000 m² aan gemeenschappelijke ruimte ligt verspreid over het gelijkvloers en de daken. Er is plaats voor restaurants, een crèche, een gemeenschapscentrum en een rooftop bar. Een sportcentrum dat de hele hoogte van een deel van het complex beslaat, zal uitgerust worden met klimmuren, een fitness en andere sportvoorzieningen.

 

Verjongen van Parijse voorsteden

Het verticaal dorp maakt deel uit van een groter project om de Parijse voorsteden te verjongen. Inventons la Métropole du Grand Paris heeft wedstrijden gehouden voor 112 sites verspreid over 75 gemeentes waarvan Rosny-sous-Bois site nummer 93 is. De Franse overheid steunt ook het plan om 52 sites te ontwikkelen die de voorsteden verbinden met de binnenstad.

Bron: Dezeen
Deel dit artikel:
Onze partners