Parijse raadgevers keuren Herzog & de Meurons driehoekige wolkenkrabber af

Herzog & de Meurons voorstel om na veertig jaar voor het eerst een wolkenkrabber in Parijs neer te zetten is afgekeurd door de Parijse raadgevers. Deze controversiële beslissing werd naderhand weer ongeldig verklaard door de Socialistische Parijse burgemeester die oproept om het geschil in een rechtszaak op te lossen.

Tour Triangle

Gesteund door Europa's grootste projectontwikkelaar Unibail-Rodamco, dienden Herzog & de Meuron een voorstel in om in Parijs' vijftiende arrondissement in de Porte de Versailles buurt een driehoekige wolkenkrabber te bouwen. Tour Triangle zou zo'n 180 meter hoog zijn en daarmee de derde hoogste wolkenkrabber in Parijs, enkel nog voorafgegaan door de Eiffeltoren (324 meter) en de Montparnasse Toren (209 meter). De wolkenkrabber zou 8 500m² kantoorruimte en 3000 jobs te creëren. Het kostplaatje dat hieraan verbonden is, bedraagt £399 miljoen (zo'n € 497 712 600). Volgens het Zwitsers architectuurbedrijf moet het gebouw de historische as die gevormd wordt door de Rue de Vaugirard en de Avenue Ernest Renan herstellen. "Het zal niet enkel een mijlpaal zijn van waaruit het stedelijke panorama kan worden ervaren, maar ook een in het oog springend silhouet in het systeem van de assen en monumenten van de stad," zeiden de architecten in 2012.

Strenge wetgeving

De constructie van de Montparnasse Toren in 1972 veroorzaakte een verhitte discussie die resulteerde in de introductie van een hoogtelimiet van 37 meter voor alle nieuwe gebouwen in de Parijse arrondissementen. Burgemeester Anne Hidalgo wil deze strenge regel versoepelen om de constructie van Herzog & de Meurons toren toe te laten.  Sinds de constructie van de Montparnasse Toren is er immers geen wolkenkrabber meer gebouwd in de stad. De meeste van deze gebouwen concentreren zich in het voorstedelijke La Defense zakendistrict, waar Foster + Partners twee 320 meter hoge Hermitage Plaza torens plant te bouwen.

Ongeldige peiling

Herzog & Meurons voorstel werd echter afgekeurd door de Parijse raadgevers. Het voorstel van de burgemeester werd weggestemd in een peiling waaruit 78 stemmen voor en 83 tegen kwamen. Desondanks beweert Hidalgo dat de uitkomst van de peiling ongeldig is omdat bepaalde conservatieve raadsleden de geheime stemming hebben geschonden door hun stem te onthullen. Daarom roept ze op dat de zaak in de rechtbank wordt behandeld.

Deel dit artikel:
Onze partners