Particuliere woningbouw & Archicad: de perfecte match

BIM is vandaag niet meer weg te denken bij het ontwerpen van bouwprojecten. Toch blijft het idee bij een aantal architecten leven dat BIM enkel een meerwaarde biedt voor grote projecten of grote bureaus, maar niets is minder waar. Tijdens een interactief webinar deed KUBUS de mogelijkheden en voordelen van BIM voor particuliere woningbouw uit de doeken, en die staan duidelijk buiten kijf.

“We hebben tal van bureaus onder onze klanten die hun particuliere woningen volledig in Archicad uitwerken, van het initiële ontwerp tot en met de kant-en-klare meetstaat. Vooral de efficiëntiewinst en de visualisatiemogelijkheden geven voor hen de doorslag.” Zo tackelde Michelle Vrolix, BIM-specialist bij KUBUS, meteen het misverstand dat BIM alleen nuttig zou zijn voor grote projecten.

Om de kijkende architecten te overtuigen, zette KUBUS alle voordelen van BIM voor particuliere woningen op een rijtje.
 

Ontwerpen

Ontwerpvrijheid

Een eerste voordeel van werken met Archicad is de ontwerpvrijheid die de software te bieden heeft. Al tijdens de ontwerpfase heeft Archicad allerlei tools ter beschikking om tot het gewenste resultaat te komen. “Ook in een latere fase van een project bewijst Archicad zijn meerwaarde. Zo kan je de klant aan de hand van tekeningen en visualisaties meenemen in een project, inspelen op zijn opmerkingen en meteen de impact van bepaalde wijzigingen laten zien”, aldus Vrolix.
 

Renovaties

Ook voor renovatieprojecten bewijst Archicad ontegensprekelijk zijn meerwaarde. Terwijl je in een 2D-programma elke fase apart moet uitwerken in afzonderlijke tekeningen, kan je in Archicad met behulp van de Renovatie Tool een project gaan vormgeven en rechtstreeks elementen aan een bepaalde fase toekennen, en dat in één en hetzelfde model.

Je vertrekt daarbij van de bestaande toestand, die je modelleert op basis van een 2D-landmetersplan of puntenwolk. Eens de bestaande toestand op punt staat, kan je de renovatie aanvatten zoals het ook in de werkelijkheid zou gebeuren, door bepaalde elementen te slopen of bij te bouwen. “Het grote voordeel van Archicad is dat je steeds in hetzelfde model werkt en alle plannen dan ook meteen op elkaar zijn afgestemd”, aldus Vrolix.
 

“De Renovatie Tool neemt een hoop werk uit handen en zorgt ervoor dat je dingen niet dubbel hoeft te doen”, Gerhard Vermeulen, Architecten HMV.

 

Interieur

Ook voor het interieurontwerp heeft Archicad tal van tools voorhanden die de ontwerper heel creatief kan gaan inzetten. Zo kan je een keukenontwerp op maat tot in alle details gaan modelleren, tot de lades en legplanken toe, met alle nodige informatie erbij. Een bijkomend voordeel is dat de meetstaat voor de interieurbouwer rechtstreeks uit Archicad kan geëxporteerd worden.  
 

Visualiseren

Voor elk bouwproject, groot of klein, is het van belang dat de bouwheer van bij het begin een duidelijk beeld krijgt van het ontwerp en het ook correct interpreteert. Zo komt niemand tijdens de uitvoering voor verrassingen te staan. Hier bewijst Archicad zijn grote meerwaarde dankzij de talloze visualisatiemogelijkheden, zowel in 2D als 3D.    

2D-tekeningen

In Archicad kan je eenvoudige 2D-grondplannen en snedes aan de bouwheer laten zien. Op die manier krijgt hij een duidelijk beeld van de volumes zonder dat er al aandacht gaat naar de materialen. Die kan je in een latere fase wel in detail gaan visualiseren, zoals bijvoorbeeld de texturen van de gevel. “Als architectenbureau wil je uiteraard jouw handtekening meegeven aan tekeningen en plannen en ook dat is perfect mogelijk in Archicad”, geeft Michelle Vrolix nog mee.

3D-tekeningen

Voor 3D-visualisaties is met BIMx een heel interactieve oplossing ontwikkeld. “BIMx is een gratis app die toelaat om samen met de bouwheer letterlijk te gaan rondwandelen in een project. De bouwheer krijgt zo een veel duidelijker beeld van de ruimtelijkheid, zonder dat hij/zij een 2D-tekening moet kunnen lezen”, legt Michelle Vrolix uit.
 

“Door het BIMx-model kan de opdrachtgever het huis ervaren. Zo hoef je hem bijvoorbeeld niet uit te leggen hoe een doorsnede werkt, maar kan hij het gebouw écht beleven”, aldus Stephan Verkuijlen, wv-studio.

 

Documenteren

Detailleren

In Archicad kunnen ontwerpers woningen tot op een hoog detailniveau gaan modelleren. “Toch betekent werken in BIM niet zozeer dat je alles in 3D moet uitwerken”, benadrukt Michelle Vrolix. “Die afweging kan je zelf maken, al kan 3D wel helpen om fouten tijdens de uitvoering te voorkomen.”
 

“In 3D zie je veel makkelijker waar er foutjes in kunnen kruipen. In 2D lijkt misschien alles in orde, maar in 3D zie te toch net dat punt waar je nog niet over hebt nagedacht”, aldus Peter Geraerts, Cocoon Architecten.


Omgevingsvergunning

Ook voor het indienen van een omgevingsvergunning kan Archicad een heel snelle workflow bieden. Archicad is zelfs aangepast aan de vaste structuur en lay-out die van toepassing is in het Vlaams omgevingsloket. Op die manier kunnen ontwerpers heel eenvoudig hun tekeningen exporteren en uploaden in het omgevingsloket.

Hoeveelheden

Tot slot biedt Archicad de mogelijkheid om allerhande lijsten op te roepen met betrekking tot hoeveelheden, zoals alle ramen en deuren of de oppervlakte van alle ruimtes. En last but not least kan Archicad automatische meetstaten genereren.

“De voordelen van Archicad voor het ontwerpen van particuliere woningen zijn legio, maar de beste manier om ze te ontdekken is door de software zelf uit te proberen”, besluit Vrolix het webinar.


Benieuwd naar de praktijkvoorbeelden in Archicad die bij dit webinar horen? Herbekijk dan het webinar ‘Particuliere woningbouw & Archicad: de perfecte match’ via deze link.
Smaakt dit webinar naar meer Archicad? Meld je dan geheel vrijblijvend aan voor een groepsdemo en maak kennis met de meest gewaardeerde features in Archicad.

Deel dit artikel:
Onze partners