Een passief kantoorgebouw ontwerpen voor de drie bedrijven FBZ, Vormelec en Tecnolec, dat was de uitdaging die architectenbureau A2M samen met Cenergie aanging. Het uiteindelijke ontwerp bevat een hele rits duurzame ideeën die hopelijk tot lering strekken. Het project was ook laureaat van de Wedstrijd Voorbeeldgebouwen van het BIM in 2008.
Een passief kantoorgebouw ontwerpen voor de drie bedrijven FBZ, Vormelec en Tecnolec, dat was de uitdaging die architectenbureau
A2M samen met
Cenergie aanging. Het uiteindelijke ontwerp bevat een hele rits duurzame ideeën die hopelijk tot lering strekken. Het project was ook laureaat van de Wedstrijd Voorbeeldgebouwen van het BIM in 2008.
Houtstructuur met celluloseEen combinatie van een uitstekende gebouwschil met passieve technieken zorgt hier voor een zeer energiezuinig concept. De wanden worden gevormd door een houtstructuur, opgevuld met cellulose. Samen met een drievoudige beglazing vormen die de slimme gebouwschil, die een luchtdichtheid van n50-waarde realiseert. Voor de productie van warmte werd beroep gedaan op vrije energiewinsten. Dankzij een grondbuis kan lucht worden voorverwarmd met een aardwarmtewisselaar. Zonnewinsten worden bekomen dankzij een beglazing met hoge energie-factor. Daarboven komen nog interne warmtewinsten van verlichting, computers en bezetting.
Actieve koeling - airco - is een vaak onderschat energieverbruik en wordt best
gemeden. Plaatsing van zonnewering en energie-efficiënte verlichting kunnen
hierbij helpen. Er kan ook passief gekoeld worden dankzij de grondbuis
en nachtkoeling.
Regenwaterrecuperatie en groendakEen derde element vormt de hernieuwbare energie. Op het dak kan een batterij zonnepanelen een grote, groene energie-winst opleveren.
Duurzaamheid gaat echter verder dan enkel energiebesparingen. Regenwaterrecuperatie en groendak zijn twee systemen die hier grondig bedacht zijn. Tot slot heeft het gebouw een milieuvriendlijk materiaalgebruik qua structuur, isolatie en dakafdichting.
Foto's: A2M