Passiefhuis toont aan dat nulenergie-woning haalbaar is

A33 architecten bouwde in samenwerking met groep Saint-Gobain Passief-Live, een passiefhuis in Baraque Fraiture, Luxemburg. Sinds eind 2012 kan iedereen online het energieverbruik van de woning volgen. Vandaag brengen ze de resultaten van één jaar energiepassief wonen naar buiten.

Een jaarlijkse energiefactuur van 32 euro is het resultaat van één jaar passief wonen. Men kan pas spreken van passief wonen wanneer de totale warmtevraag voor ruimteverwarming en -koeling maximaal 15kwh/m² bedraagt.

Nulenergie

Op het einde van het jaar werd duidelijk dat de gebouwde vakantiewoning meer deed dan enkel passief zijn. Dankzij de opbrengst van de zonnepanelen op het dak, is het een nulenergiewoonst.

Zo goed als alle benodigde energie wordt gedekt door de 3720 kWh die de zonnepanelen opwekten. 980 kWh ging naar de ruimteverwarming, 790 kWh ging naar het sanitair warm water en 2070 kWh ging naar ventilatie en huishoudelijk gebruik.

Besparing

Door het extra isoleren van de bouwschil en het plaatsen van drievoudige beglazing, een geothermische warmtepomp en een innovatief mandensysteem is de meerprijs van de passiefwoning begroot op 32.000 euro. Dit bedrag kan men echter terugverdienen op 10 jaar.

In vergelijking met een E60-woning met gascondensatieketel en zonnepanelen bespaart men op jaarbasis 1500 euro uit. Als men aanneemt dat de energieprijzen jaarlijks 3% stijgen, en de bijkomende investering geleend wordt op 25 jaar aan een vaste intrest van 3,5% blijft de afbetaling constant, terwijl de energiebesparing jaarlijks met 3% stijgt.

Hierdoor is er voor de eerste 5 jaar een meerinvestering, maar daarna haalt de besparing de afbetaling in, waardoor ze vanaf het tiende jaar 100% op begint te brengen.

 

Deel dit artikel:
Onze partners