Passiefhuiscertificaat voor massief passiefhuis van Recticel en Wienerberger

Christophe Marrecau van het Passiefhuisplatform reikte op Batibouw het eerste passiefhuiscertificaat uit aan een woning die gebouwd werd volgend het massief passiefprincipe van Wienerberger en Recticel. De woning werd ontworpen door Kristof Cauchie die zich liet bijstaan door Bram De Bruyker van het bureau 3DB.

Christophe Marrecau van het Passiefhuisplatform reikte op Batibouw het eerste passiefhuiscertificaat uit aan een woning die gebouwd werd volgend het massief passiefprincipe van Wienerberger en Recticel Insumation. De woning werd ontworpen door Kristof Cauchie die zich liet bijstaan door Bram De Bruyker van het bureau 3DB.

Al sinds 2003 stimuleert de vzw Passiefhuis-Platform het bouwen van energiezuinige gebouwen die gebaseerd zijn op het passiefhuisconcept. Een woning wordt als een passiefhuis beschouwd wanneer aan volgende drie basisvereisten is voldaan: de netto energiebehoefte voor ruimteverwarming is kleiner of gelijk aan 15 kWh/m² per jaar, het gebouw is voldoende luchtdicht en de temperatuur stijgt niet meer dan 5% van het jaar boven de 25°C.


Op de foto herkennen we Katrien Nottebaert (Wienerberger), Mevrouw Elie Verleyen (bouwheer), Christophe Marrecau (Passiefhuis-Platform), Elie Verleyen (bouwheer) en Valerie Deraedt (Recticel Insulation).


Passiefhuizen werden oorspronkelijk veelal uitgevoerd in houtskeletbouw, maar het is ook perfect mogelijk met traditionele bouwtechnieken en materialen zoals deze realisatie laat zien. De woning haalt een E-peil van 46 en een K-waarde van 17. Volgens Recticel en Wienerberger biedt het principe massief passiefbouw heel wat voordelen ten opzichte van de ‘traditionele’ passiefwoningen. Doordat hiervoor de traditionele materialen en technieken gebruikt worden, is de drempel voor de bouwheer en ontwerper veel kleiner en bovendien kan zo mee geprofiteerd worden van de thermische inertie van baksteen. Baksteen kan de warmte accumuleren en die op koudere momenten weer vrijgeven, hetgeen resulteert in een constante temperatuur zonder warmte- of koudepieken.

    

De woning werd ontworpen door Kristof Cauchie die zich liet bijstaan door Bram De Bruyker van studiebureau 3DB.



Tevreden architect

 

Architect Kristof Cauchie blikt tevreden terug op zijn eerste “passief avontuur”. “Het ontwerp van de woning was reeds gemaakt wanneer er werd beslist om een passief woning te bouwen.  Dit ontwerp kon nog worden geoptimaliseerd zonder aan de architectuur te moeten raken.  Enkel de compactheid van de buitenschil werd lichtjes bijgestuurd.  Het is wel belangrijk dat er van bij het ontwerp rekening wordt gehouden met een kleine technische ruimte voor o.a. het ventilatiesysteem.

    


De keuze voor massief-passief bouwen kwam er omdat de meeste aannemers met deze traditionele bouwmethode vertrouwd zijn.  Tenslotte verschilt de aanpak voor een massief-passief woning niet substantieel van die van een traditionele bouw, alleen de detailleringen en aandachtspunten zijn anders.  Bij de uitvoering is het wel van belang dat je toch iets dichter met je neus op de uitvoering zit.  Voor isolatie is er dankzij de EPB-regelgeving gelukkig al meer aandacht, maar o.a. de luchtdichtheid is zeker een extra aandachtspunt.”

 


Technische fiche
Start bouwwerken: 2008
Einde bouwwerken: 2009
Oppervlakte woning:
Oppervlakte woning: 113 m²
Oriëntatie woongedeelte: zuidwest
K-waarde: 17
E-peil: 46

Hellend dak:
traditioneel zadeldak geïsoleerd met het Powerroof systeem en Rectivent onderdakfolie
• dakbedekking: Migeon Actua (antracietkleurige matte vlakke dakpannen) en fotovoltaïsche zonnepanelen KoraSun
• isolatie: Powerroof
• isolatiedikte: 2 x 100 mm
• U-waarde : 0,11 W/m²K

Plat dak:
Holle welfsels met een druklaag en daarop een dubbele laag polyurethaanisolatieplaten
• isolatie: Powerdeck  F
• isolatiedikte: 2 x 120 mm
• U-waarde : 0,097 W/m²K


Muren:
baksteen metselwerk
• dragende muren en binnenmuren: Porotherm
• gevelsteen: Agora Zilvergrijs en Titaangrijs van Terca
• isolatie spouw: 2 x 82 mm Eurowall
• U-waarde muren: 0,13 W/m²K

Vloeren:
• isolatie: Eurofloor
• dikte: 2 x 100 mm
• U-waarde vloer: 0,11 W/m²K

Deel dit artikel:
Onze partners