Passietuin: een symfonie van bloemen en duurzame beklinkering bij Tectura Tuinbouwschool Melle

Het Project Passietuin bij Tectura Tuinbouwschool Melle is een prachtige uitdrukking van harmonie tussen natuur en innovatie. Deze bloementuin, zorgvuldig aangelegd door de getalenteerde leerlingen van het 7e jaar Tuinaanleg en Onderhoud, is een toonbeeld van hoe vakmanschap en duurzaamheid elkaar versterken. Voor de verharding met kleiklinkers is gekozen voor de duurzame producten van Steenbakkerij Vande Moortel, wat het project een ecologische dimensie geeft.

Centraal in het project stond de aanleg van een verbluffende bloementuin, deels verhard met ecologisch geoptimaliseerde kleiklinkers van Steenbakkerij Vande Moortel. Deze verharding maakt gebruik van het H2O Clay Paving Sand voor waterdoorlatende bestrating, waardoor regenwater natuurlijk kan infiltreren in de ondergrond. Gekozen is voor de Septima kleiklinker in kastanje, die niet alleen een lagere CO2-uitstoot heeft, maar ook minder materiaal en energie vereist dan traditionele gebakken straatstenen.

Functioneel en esthetisch landschap

De Passietuin geniet van een open locatie, omgeven door diverse andere tuinonderdelen zoals een Azalea border en het containerveld van de Bloementeelt. Dit zorgt voor een diverse en dynamische omgeving die perfect is voor het kweken van snijbloemen en het tentoonstellen van groendecoraties. De tuin dient ook als een charmante locatie voor recepties en andere evenementen, versterkt door de waterdoorlatende paden van dolomiet die zorgen voor een goede drainage op de zandbodem.

Speels en vloeiend ontwerp

De verharding in de Passietuin is speels en vloeiend ontworpen, wat een mooi contrast biedt met de strakke lijnen van de aangrenzende Droomtuin. Dit ontwerp benadrukt de esthetische aantrekkingskracht van de tuin en maakt het een uitnodigende ruimte voor zowel leerlingen als bezoekers.

Bijdrage aan educatieve doelen

Dit zorgvuldig geplande en uitgevoerde project dient meerdere doeleinden: het verfraaien van de schoolomgeving, het ondersteunen van de educatieve missie van Tuinbouwschool Melle, en het bieden van een inspirerende omgeving waarin leerlingen praktijkervaring kunnen opdoen met duurzame tuinaanleg.

De Passietuin is een levendig voorbeeld van hoe groenonderwijs en duurzaamheid samen kunnen werken om iets unieks en waardevols te creƫren, wat het leren en de creativiteit van de studenten bevordert.

Bron: Steenbakkerij Vande Moortel
Deel dit artikel:
Onze partners