Passieve woning gebouwd in de thuishaven van de leisteenproductie

Het dorpje Avrillé in Frankrijk staat aan de wieg van de leisteenproductie. Architectentbureau INSO wou hier dan ook een volledig autonoom huis ontwerpen dat uiteraard gebruik zou maken van leibekleding.

Om af te wijken van de residentiële stijl in het dorp verwachtten de bewoners een gedurfde look. Daarom koos Marie Chappat, zaakvoerder van INSO, ervoor om de leibekleding van het dak te laten overlopen in de voorgevel.

Visuele identiteit

De gevel is bekleed met leisteen van Cupaclad om voor een sterke visuele identiteit te zorgen zoals de klanten gevraagd hadden en om maximale bescherming tegen de regen te bieden. Voor de architecten was het een eerste kennismaking met Cupaclad. "Cupaclad creëerde willekeurigheid in de totale structuur om de eentonigheid te doorbreken", verklaart Chappat.

De twee witten elementen in de voorgevel verwijzen naar de witte achterzijde van de woning.

Domotica

Naast het visuele aspect gaat de woning ook vol voor een beperkte milieu-impact. Vandaar de keuze voor een passieve woning. Het volledige gebouw is uitgerust met een twintigtal zonnepanelen die zijn verbonden met opslagbatterijen. Dit systeem is bedoeld voor het eigen elektriciteitsverbruik, maar ook voor waterverwarming.

Bovendien wordt regenwater opgevangen in een ondergrondse tank en dit water wordt gebruikt voor de toiletten en het besproeien van de tuin. Om zoveel mogelijk energie te besparen wordt het huis ook aangestuurd via domotica voor een nog grotere controle van de elektriciteit. Deze energie-autonomie is gekoppeld aan extra inspanningen op het gebied van isolatie en ventilatie.

Bron: Cupa Pizarras
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners