Op donderdag 17 maart 2016 vond de laatste infodag van Passive For Architects van 2016 plaats in Zolder. Eerder die week deed de infosessie al Wielsbeke, Maldegem en Puurs aan. Na edities over luchtdichtheid, renovatie & passief bouwen en bouwknopen werd in 2016 de focus gelegd op het belang van een goede uitvoering. De negen gastsprekers focusten daarbij op diverse vormen van schade, aansprakelijkheid en oplossingen.
Pathologie van gebouwen
Nathan Van Den Bossche van de Universiteit Gent beet de spits af met een lezing over de pathologie van gebouwen. Aan de hand van studies concludeerde hij dat vocht en esthetische vervorming door vocht de belangrijkste bronnen van schade zijn aan gebouwen in België.
Daarom gaan er veel stemmen op voor het gebruik van meer houtskeletbouw. Die techniek is potentieel erg duurzaam. De bedoeling is om in België van 11% huizen met houtskeletbouw in 2009 naar 20% te gaan in 2020. De vernieuwingsgraad van huizen met houtskeletbouw in België moet van 0,7% in 2009 naar 2,5% gaan in 2020. De snelheid moet worden opgedreven om aan de Europese richtlijnen tegemoet te komen.
Afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheidsgraad ontstaat er echter sneller schimmel in houtskeletbouw. Dit kan al na enkele weken het geval zijn. De ontwikkeling van houtrot duurt enkele jaren en daar is een grotere vochtigheidsgraad voor nodig. In de landen waar houtskeletbouw populair is, zoals in Scandinavische en de Mediterrane landen, is er weinig houtrot en schimmel door de respectievelijk lage en hoge temperaturen. België en Frankrijk zijn gelegen in een gebied waar een meer risicovol klimaat heerst voor houtskeletbouw. De risico’s in verschillende gebieden kunnen worden voorspeld aan de hand van de Time of Wetness criteria.
Het plaatsen van een intelligent dampscherm bij de isolatie van de muur kan in combinatie met minerale wol voor een meer uitdrogende functie zorgen. In combinatie met cellulose is dit effect nog sterker. De combinatie van een buitenzijde van polyurethaan met minerale wol zorgt voor een trage fusie, waardoor vocht een kleinere impact heeft. Hoe dikker de laag, hoe minder vocht. Een houtvezelplaat is zeer dampdicht, maar zorgt dan weer voor snellere condensatie en een hoge vochtigheidsgraad.
Luchtdicht afwerken van dakdetails
Thomas Neyt van IRS BTech sprak over veelvoorkomende fouten en hun oplossingen bij het luchtdicht afwerken van dakdetails. Een eerste probleem is het ontstaan van bruine lopers op muren door opgestapeld vocht onder de waterdichting. Daarom moet de plaatser altijd de plaatsingsvoorschiften volgen en de hechtprimer gebruiken bij de installatie van het dampscherm. Een tweede veelvoorkomende fout is het gebruiken van PE-folie in plaats van een dampscherm. Hierdoor kan er vocht en condensatie ontstaan.
Ten derde kan er wind in niet afgewerkte spuwers opduiken waardoor de waterdichting kan onthechten. Dit kan simpel worden verholpen door een elastische voeg aan te brengen die voor luchtdichting zorgt. Als laatste kan er warme lucht ontsnappen door doorboringen in het dak. Dit zorgt na condensatie voor waterinfiltratie. Een luchtdichte aansluiting op het dampscherm en dakafdichting is de oplossing.
Lichtkoepel met condens na dakisolatie
Jan Desmet van Skylux praatte over lichtkoepels met het fenomeen condens na dakisolatie. Omdat er tijdens renovaties vaak wordt gefocust op grote oppervlaktes. Deze worden bijkomend geïsoleerd en dampdicht gemaakt, waardoor damp zich vooral manifesteert in de oude koepel. Daarom is ventilatie erg belangrijk. Door de koepelopstandhoogte aan te passen na bijkomende isolatie verkleint de kans op infiltratie van water. Ook een goed isolerende koepel is belangrijk. Lichtkoepelopstanden voor groendaken, van 35 tot 50 cm hoog, helpen eveneens, net als koepels uit glas en kunststof.
Over Passive For Architects
Passive For Architects is een samenwerkingsverband tussen bedrijven die op een innovatieve manier aan de toekomst willen werken. De organisatie heeft als doel een platform te bieden aan architecten voor hun technische uitdagingen inzake energiebewust bouwen. Passive For Architects wil dit realiseren door het aanbieden van technische knowhow, productkennis en ervaringsuitwisseling.