Steeds minder mensen zijn gelovig, niet verwonderlijk dus dat steeds meer kerken leeglopen of de deuren sluiten. Projectontwikkelaar Investpro uit Mechelen heeft zich daarom gespecialiseerd in de herbestemming van zulke kerken en kloosters. Die expertise is goed zichtbaar bij de Paterskerk in Boom, waar ze het historische kerkgebouw hebben getransformeerd naar een woonblok met negentien lofts.
Investpro koos voor lofts, maar sinds de bouw in 1946 heeft de kerk al meerdere bestemmingen gehad. Al enkele jaren na de bouw vertrokken de kloosterpaters, vervolgens huisvestte het gebouw een jongerenorganisatie en de doveninstelling Infodo-De Klinkaard. Omdat die laatste organisatie naar een nieuw centrum vlakbij verhuisde, kwam er plaats vrij voor het project van Investpro. Erwin Close, technisch directeur bij Investpro: “We hebben natuurlijk geprobeerd om de authenticiteit te bewaren, hoewel de gemeente Boom ons vroeg om enkele religieuze items te verwijderen. Het dakkruis bijvoorbeeld, hoort echt bij het gebouw. Het was bovendien noodzakelijk om het te behouden, anders zouden we de dakstructuur beschadigen. De toren staat er ook nog, ook al was die aangetast door betonrot. We vormden ze om tot een onderdeel van de gemeenschappelijke ruimtes van het woongebouw. In de grote inkom van de lofts, waar het vroegere altaar stond, hebben we enkele glas-in-loodramen behouden.
Zwakke fundering
De Paterskerk ligt buiten het dorpscentrum, wat de aanleg van voldoende parkeergelegenheid mogelijk maakte. De locatie vlak bij de A12 maakt het daarom een aantrekkelijke plek qua mobiliteit. Close is blij met de herbestemming. “Lang niet alle kerken en kloosters zijn geschikt voor zo’n project, maar de vorm en omvang van de Paterskerk waren wel gunstig. Het gebouw was al ontwijd, dus die procedure moesten we ook niet meer doorlopen. Toch waren er wel wat uitdagingen aan het project. De fundering bijvoorbeeld, bleek veel te zwak. De kruipruimte onder de kerk steunde op los zand. Daardoor hebben we het hele project moeten herbekijken. Net zoals in het Kerkhotel Patershof te Mechelen hebben we gewerkt met een lichte staalstructuur, lichtgewicht betonvloeren en dubbel geïsoleerde gipsplaatwanden om het gewicht te beperken. Zo belasten we de fundering zo weinig mogelijk. Zo’n kerkgebouw roept ook altijd complexe vragen op. Hoe pakken we de lichtinval aan? Hoe brengen we de wooneenheden in de bestaande structuur? Waar komen alle technieken in het gebouw? Hoe vermijden we koudebruggen, en hoe kunnen we voldoen aan de akoestische eisen?”
Kleurschakeringen op gevelplaten
De meeste van de lofts zijn als duplexwoningen gerangschikt met één tot drie slaapkamers en een terras. De gevelplaten aan die terrassen, de Colormat H402 Slate van SVK, geven het gebouw nog extra uitstraling. Die gevelpanelen komen op verschillende plaatsen rond de kerk terug en werden onder andere verwerkt in de ramen van de kerk. Close: “Soms staan we wat wantrouwig tegenover de esthetische voorstellen die sommige architecten doen, maar hier zagen we echt een meerwaarde. De kleur van de gevelplaten past hier heel goed bij de donkere oude baksteen. Zeker op foto’s in het zonlicht zijn die kleurschakeringen heel mooi. We zijn dan ook trots op dit geslaagde project.”
Technische info
De SVK Colormat vezelcement gevelplaten worden tijdens de productie in de massa gekleurd en krijgen een kleurloze hydrofobering waardoor ze water en vuil afstoten.
De Colormat gevelplaten zijn 8 mm dik en zijn verkrijgbaar in twee standaardafmetingen (3050 x 1220 mm en 2500 x 1220 mm) en in 12 verschillende tinten.