Paul Cocksedge creëert levende wenteltrap

Deze magnifieke wenteltrap, die begin juni in gebruik werd genomen in een kantoorgebouw in de Londense wijk Soho, mag je gerust een staaltje technisch vernuft noemen. Naast een trap is dit designhoogstandje ook een verblijfsruimte. Op iedere verdieping bevindt er zich een groot platform waar medewerkers kunnen lezen, overleggen, relaxen of thee drinken, omgeven door groen.

Designer Paul Cocksedge werd in 2011 in Frankrijk bekend met zijn lichtsculptuur Bourrasque tijdens het lichtfestival (Fête des Lumières) in Lyon. Dat werk verbeeldde een windvlaag die 200 vellen lichtgevend papier uit de archieven van het Hôtel de Ville leek mee te voeren. Een magische, vluchtige installatie die de architectuur van het 18e-eeuwse gebouw benadrukte en sterk tot de verbeelding sprak[i].

 

Duurzame structuren

Tegenwoordig concentreert Paul Cocksedge zich op het maken van meer duurzame structuren die een blijvende impact hebben op de manier waarop mensen met hun omgeving omgaan. Deze 12,5 meter hoge trap is daar een goed voorbeeld van: de trap vormt een dynamische verbinding tussen de vier verdiepingen van het kantoorgebouw vanuit het centrale atrium, dat wordt omgeven door gebogen, doorschijnende glazen wanden.

 

Geen centrale dragende kolom

De originaliteit van deze constructie zit hem in het feit dat Paul Cocksedge erin is geslaagd de centrale dragende kolom van de wenteltrap weg te laten. Hierdoor kon hij de omtrek van het geheel uitrekken en op iedere overloop open ruimtes creëren waar medewerkers elkaar informeel kunnen ontmoeten. De plantenbakken langs de gehele balustrade vormen samen een hangende tuin, waar het kantoorpersoneel zelf bijvoorbeeld kruiden zoals verse munt kan kweken.

Bij de bouw van deze prachtige trap, die is gemaakt van Amerikaanse witte eik en staal, heeft Paul Cocksedge dertien maanden lang samengewerkt met ingenieursbureau Arup.

Paul licht toe: “Een trap is eigenlijk een middel om van A naar B te gaan, maar daarbinnen hebben we nu een open ruimte die leeft en ademt. Ik hoop dat de Living Staircase op allerlei onverwachte manieren gebruikt zal worden! Dat is het mooie ervan: er is zo veel ruimte waarmee je van alles kunt doen. Ik ben echt heel benieuwd hoe de gebruikers de constructie gaan gebruiken en hoe ze zich deze helemaal eigen zullen maken."

Het kantoorgebouw in Soho[ii] is volledig verbouwd en gerenoveerd door architectenbureau Darling Associates. Het bevat nu 6.000 m² exclusieve kantoorruimte met een dakterras en nieuwe ingangen aan Wardour Street en Hollen Street. Voor vastgoedonderneming Resolution Property, die dit project op verzoek van eigenaar Peterson HK heeft uitgevoerd, maakt het ontwerp integraal deel uit van hun streven om stimulerende en ongewone werkplekken te creëren voor de gebruikers.

 

Amerikaanse witte eik

Voor interieurbouwer A. Edmonds & Co Ltd was de keuze van de houtsoort essentieel bij dit complexe project. Er is gekozen voor Amerikaanse witte eik (Quercus Alba) vanwege de uitstekende mechanische weerstand en goede dimensionele stabiliteit. Het hout moest ook gemakkelijk te bewerken zijn om een zeer hoge afwerkingskwaliteit met haast onzichtbare verbindingen te kunnen realiseren.

Subjit Jassy van Resolution Property: “Deze trap van Paul heeft alles in zich wat wij ons bij dit project als doel hadden gesteld. Het is een verblijfsplek die contact mogelijk maakt tussen de verschillende etages, maar ook tussen de creatieve mensen die het gebouw gaan gebruiken. Van meet af aan wisten we dat we voor het creëren van zo’n uitzonderlijke werkplek moesten werken met de beste designers, zoals Paul, maar ook Tom Hingston voor de ontvangstruimte en Damion Burrows, de interieurarchitect van Darling Associates.”

 

[i] Fête des Lumières Lyon : http://www.fetedeslumieres.lyon.fr/fr/artiste/paul-cocksedge

[ii] http://www.ampersandbuilding.com/home/

Bron: American Hardwood Export Council
Deel dit artikel:
Onze partners