Paul Spaltman (Architectenbureau Spaltman): “Ontwerpen met Archicad verhoogt efficiëntie”

"Dankzij Archicad zijn mijn ontwerpprocessen erg efficiënt, ben ik flexibel en behaal ik snel resultaat." Dat zegt Paul Spaltman, die voor zijn eenmanszaak Architectenbureau Spaltman alleen maar voordelen ziet aan werken met de BIM-software.

Paul Spaltman waagde in 2015 de stap naar een eigen architectenbureau en heeft zich dat nog geen seconde beklaagd. Met Architectenbureau Spaltman heeft hij intussen een mooi en divers palmares opgebouwd, van particuliere over commerciële opdrachten tot grootschalige woonprojecten. Spaltman kreeg Archicad in de vingers toen hij nog werkzaam was bij een groot Nederlands architectenbureau, en was meteen overtuigd van de meerwaarde van de BIM-software voor zijn eigen kleinschalige bureau. “De Archicad-licentie moet zowat het eerste zijn dat ik heb aangekocht voor mijn eenmanszaak”, vertelt hij. Voor Spaltman is Archicad dan ook dé oplossing om zijn productiviteit te verhogen, projecten in een kort tijdsbestek te ontwerpen en ze visueel te ondersteunen, wat dan weer van onschatbare waarde is voor de bouwheer.

“Ieder architectenbureau staat of valt met de juiste ontwerpsoftware. Zelf heb ik een ecosysteem aan software uitgebouwd, waarbij Archicad de centrale spil is waaraan allerlei andere nuttige tools gekoppeld zijn, alles met de bedoeling om mijn productie te verhogen. De mogelijkheden met Archicad zijn werkelijk enorm en de software helpt mij om de juiste ontwerpkeuzes te maken”, aldus Spaltman.

 

Sparring partner

Voor Spaltman is Archicad een speelveld waarin hij zijn ontwerpen kan optimaliseren tot zowel hijzelf als de klant helemaal tevreden zijn. “Ik werk tijdens het ontwerpen steevast met twee schermen waarbij ik steeds zicht heb op real-time visualisaties van de plannen waarmee ik aan de slag ben. Zo zie ik meteen hoe mijn aanpassingen zich concreet zullen vertalen. Als eenmanszaak heb ik geen collega’s om mijn ideeën bij af te toetsen. Archicad is als het ware mijn sparring partner. Op die manier biedt het programma mij veel plezier in het ontwerpen. Het is heel fijn om een ontwerp tot leven te zien komen in de visualisaties.” Spaltman maakt daarbij ook vaak gebruik van virtual reality met Enscape. “Zowel voor mijzelf als voor de bouwheer is het een grote meerwaarde om de ruimtelijkheid van een project op deze manier te kunnen ervaren”, stelt hij.

 

Onuitputtelijke bron van informatie

Spaltman gebruikt Archicad voor alle projecten in zijn erg diverse portefeuille, van interieurprojecten en particuliere woningen tot grootschalige woonprojecten. “Een groot voordeel is dat je werkelijk alle informatie over je project in je BIM-model kwijt kan, zowel de klassieke plannen en plattegronden als lichtberekeningen, installaties, zonnestudies, gevelafwerkingen en ga zo maar door. Die informatie is cruciaal om een project op het terrein te doen slagen. Zo was voor een particuliere woning die ik recentelijk heb ontworpen de detaillering erg belangrijk om het strakke uiterlijk te bekomen. Met behulp van detailmarkers in Archicad kon ik alle detailleringen in kaart brengen zodanig dat de aannemer precies wist wat hem te doen stond, met een prachtig resultaat tot gevolg”, vertelt Spaltman.

Die informatie hebben bouwheer en aannemer ook nodig wanneer je als architect een project niet van nabij kan opvolgen. Zo ontwerpt Spaltman ook gebouwen in Suriname, zoals een vakantiewoning te midden van een eco-resort in volle ontwikkeling. “Deze vakantiewoning aan het water wordt gebouwd met materialen die in het nabijgelegen bos worden ontgonnen”, vertelt hij. “In Archicad kan ik precies alle nodige materialen en afmetingen weergeven zodanig dat ze ter plekke de materialen kunnen gaan verzamelen. Ook de visualisaties bieden bij dergelijke projecten een grote meerwaarde. Deze geven op het terrein echt een boost aan het project.”

 

Onderzoeken en experimenteren

Ook bij grootschalige projecten biedt Archicad voor Spaltman niets dan voordelen. Hij geeft het voorbeeld van een woonproject in Almere dat uit meerdere stadspaleisjes bestaat. “De vraag was om een harmonieus gevelbeeld na te streven, maar tegelijk elk stadspaleis een eigen identiteit mee te geven”, legt Spaltman uit. “De randvoorwaarden – die bij dit project heel helder gedefinieerd waren – heb ik eerst geïntegreerd in Archicad, waarna ik ben beginnen spelen met uitsnijdingen en uitkragingen in de gebouwen tot ik precies de dynamiek bereikte die ik zocht, en dat op slechts enkele weken tijd.”

Ook het kleur- en materiaalonderzoek begint voor Spaltman bij Archicad. Daarbij maakt hij geregeld gebruik van de BIM-bibliotheken van leveranciers. “Voor het project in Almere hebben we geëxperimenteerd met legverbanden, kleuren en texturen om de juiste gevelsteen te vinden”, zegt hij.   

Voor verbouwingsprojecten is Spaltman dan weer een overtuigde gebruiker van de renovatie-tool in Archicad. “Voor de transformatie van een kantoorgebouw tot wooncomplex in Apeldoorn, ben ik vertrokken van een 3D-scan van de bestaande situatie. Met behulp van de renovatie-tool in Archicad kon ik alle bestaande en nieuwe elementen visualiseren, wat heel waardevol is voor een analyse van wat moet behouden blijven en wat niet.” Ook het landschapsontwerp werd voor dit project in Archicad geïntegreerd, tot de verschillende plantensoorten toe, waardoor ook de buurt overtuigd raakte van de meerwaarde van het project.


Op maat van de architect

“Vooral de tijdswinst die ik kan boeken door met Archicad te werken, is doorslaggevend. Bouwheren zijn telkens weer verbaasd over hoe snel ik mijn plannen en tekeningen kan aanpassen. Vergeleken met andere software is Archicad bovendien heel intuïtief, ontwikkeld op maat van de architect. Zo geniet ik iedere dag van het ontwerpen”, besluit Paul Spaltman.
 

Ben je benieuwd naar de voornaamste redenen waarom architecten voor Archicad kiezen? Bekijk dan het webinar '9 redenen om te kiezen voor Archicad', aangeboden door KUBUS, via deze link

Deel dit artikel:
Onze partners